Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

В павликенското с. Стамболово почетоха 125 г. от смъртта на Стефан Стамболов

  08.07.2020 14:32
В павликенското с. Стамболово почетоха 125 г. от смъртта на Стефан Стамболов

Жителите на  павликенското с. Стамболово отбелязаха 125 години от смъртта на Стефан Стамболов. Присъстващите разгледаха подредената фотоизложба, получиха брошура със снимки, от която имаха възможност да разберат какъв е бил Стамболов като държавник и какво го свързва с павликенското село, изслушаха аудио записи за живота и делата му.
Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет в Павликени Христо Кавалски и зам.-кметът Албена Петрова, която сподели няколко думи от името на кмета на Община Павликени към организаторите на събитието, общински съветници и кметове на кметства.
В периода 1892 – 1894 г. по нареждане на Стефан Стамболов и средства от държавата в с. Стамболово (по това време с наименованието с. Долни турчета) е изграден мост над река Росица , който да свързва  селото с Павликени. В знак на благодарност тогавашният кмет прави предложение да бъде променено името на селото и то да бъде наречено на министър-председателя. Това става факт с Указ от 22.02.1893 г.
Кметът на с. Стамболово Петър Петров благодари на присъстващите, че уважиха събитието въпреки усложнената епидемична обстановка. „Боготворен от едни и мразен до болка от други, Стефан Стамболов е държавникът с енергия, размах и целеустременост, който няма да се спре пред нищо, за да постигне целите на отечеството си“, казаха в обръщенията си организаторите.


Ключови думи
Стамболово
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати