Вторник, 04 Oct 2022
            
Общество

Инж. Емануил Манолов откри основно обновената сграда на читалището в Стамболово

  22.08.2019 15:16
Инж. Емануил Манолов откри основно обновената сграда на читалището в Стамболово

Инж. Емануил Манолов откри новата сграда на читалището в с. Стамболово. Заедно с кмета на община Павликени в прерязването на лентата участваха и кметът на кметство Стамболово Петър Петров, председателят на Народно читалище „Зора-1881“ Пенка Гетова и представителят на фирмата изпълнител Христо Станев.
Проектът за ремонт на читалищната сграда е финансиран от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Общата стойност на проекта е 223 072 лева, което го прави един от най-мащабните проекти в общината през настоящата година. Благодарение на тези средства цялата сграда на културната институция е обновена. В резултат на строително-монтажните дейности са укрепени основите на сградата и е реставриран покривът. Обновена е подовата настилка в салона, на сцената и преддверията. Обновена е вътрешната мазилка по стените и таваните. Подменени са прозорците и вратите. Възстановена е електрическата инсталация и са монтирани нови осветителни тела.
Строително-монтажните дейности извърши фирма „Гарант строй“ ООД град Шумен с управител Антоанета Огнянова, инвеститорския надзор на обекта осъществи фирма „Диалекс“ ЕООД от Варна с управител Даниела Аджемова.
С реализацията на ремонтните дейности читалищната сграда се превърна в красив дом за културни изяви. Осигурени са условия за работа и занимания на самодейците от Народно читалище „Зора-1881“, за провеждане на събития, посветени на местния бит и култура, както и за отбелязване на местни и национални празници.
„Радостно е, че тази инвестиция е в читалищна сграда – духовен и културен храм, в който десетки години много поколения стамболовчани са посещавали с любов към изкуствата. Времето и природата докараха тази сграда до предаварийно състояние. Днешният проект е лъч надежда, че културата победи разрухата“, каза в словото си инж. Манолов.
„Моментите от младежките ми години в този салон, пиесите, тържествата и часовете по физическо възпитание през зимата още ги помня. Благодаря преди всичко на инж. Манолов, че една институция с близо 140-годишна история ще продължи да съществува и да пази българската култура и традиции“, каза кметът на селото Петър Петров.
„Читалищният салон е построен през 1927 г., но с годините се беше превърнал в една руина. Поколения наред нашето читалище е било символ на народната памет и сплотяващо място. Благодарността ни е към кмета, че този салон е възстановен“, каза и председателят на Народно читалище „Зора-1881“ Пенка Гетова.
В празничната програма участваха Дария Розалиева, Женска вокална група за обработен фолклор с ръководител Пенка Йорданова и Колчо Маринов с изпълнение на гъдулка.
Водосвет за здраве отслужи архимандрит Георгий.


Ключови думи
Стамболово
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати