Събота, 13 Мар 2021
            
Светски

Година след раждането на Виктор: Нора Караиванова пусна ново видео, готви се за ново „Чикаго“ и обмисля да опита оперно пеене

  07.06.2020 07:34
Година след раждането на Виктор: Нора Караиванова пусна ново видео, готви се за ново „Чикаго“ и обмисля да опита оперно пеене

Ако се съди по заглавието, Нора Караиванова не е имала минута без работа в последната година, което въобще не е така, ако под работа разбираме само пеенето и сцената. Иначе наистина свободно време почти няма, но голяма част от ангажиментите й са покрай Виктор – малкото човече, което препрограмира света на Нора с появата си преди почти една година.
Човек си живее спокойно и си мисли, че си е нагласил нещата за известно време напред и изведнж хоп… появява се Виктор. И всичко става ужасно различно. Не можеш да спиш до 11 часа, не можеш да мислиш само за музика и още неща не можеш, но пък откриваш съвсем различен свят, който те прави щастлив, разказва Нора за последната година от живота си. През това време Виктор се опитва да се включи в разговора от количката. Малкият е усмихнат и общителен. Нора е късметлийка с много спокойно момче, което на всичкото отгоре е любимец на достатъчно баби, дядовци, лели и чичовци, които да го забавляват, докато майка му сподели част от живота им заедно.
Появата на Виктор естествено променя живота на Нора. След това пък се появи и COVID-19, който промени живота на всички творци. Но сега първата голяма музикална звезда на Горна Оряховица вече е готова да се върне към активната музика.
Само преди дни излезе най-новото й видео, което накара хората отново да си спомнят за бъркащия в неизживените мечти за свобода тембър на Нора. „Едно” всъщност не е нова песен. Тя излезе като аудио преди 4-5 години, когато се заговори за възраждане на „Златния Орфей”. Песента е правена специално за участие във фестивала. Нора сама пише текста, Бисер Иванов прави музиката и аранжимента. Пращат песента, а организаторите на „Орфея” са вдъхновени и дори намекват, че тя е достойна за награда. Седмица преди обявената дата на конкурса, Нора разбира от медиите, че „Орфеят“ няма да го има.
Така песента остава малко нереализирана, но пък е любима за Нора. Миналото лято обаче, докато тя пребивава предимно в Горна Оряховица, за да има помощта на майка си за току-що родения Виктор, й се обажда режисьорът Георги Муков, който пък е търновчанин. Така и така ще си идвам, нямаш ли някоя песен, на която да направим клип, директно предложил той. Тя веднага се сетила за „Едно”. Това е песен, която много си обичам. Текстът, който направих, май е единственият, в който не се пее за любов, смее се Нора. Песента е за приятелството, за силата, която получаваш, когато си заедно с твоите хора. В клипа ролята на приятеля играе едно плюшено мече. То й е доверено от децата на нейна близка приятелка – Боряна Тошева, и си е като символ на споделеността. Част от клипа е сниман в читалище „Напредък”, за което председателят на Читалището Атанас Петров получава безкрайните благодарности на Нора. Външните снимки са правени в околностите на Горна Оряховица с участието на няколко много симпатични атрибути като балони, „Жигула” на поне 40 години и колело на не толкова достолепна възраст.
Снимането на музикален клип по принцип е ужасна работа. Песента се върти и повтаря толкова пъти, че накрая намразваш собственото си изпълнение. Този път обаче не се получи така. Всичко мина някак леко, не си чух пеенето до омръзване. А каква беше носталгията при снимките в Читалището, няма нужда да казвам. Тук ми е минало цялото тийнейджърство. Припомних си какво ли не и ми беше и хубаво, и тъжно. Но за мен беше важно да запазя тези емоции и спомени, разказва още Нора.
Клипът на „Едно” вече се върти в ефира, а Нора се готви да влезе за втори път в кожата на Мама Мортън – страховитата надзирателка от мюзикъла „Чикаго”. Преди две години Нора се включи в спектакъла на Музикален театър – София с тази роля, която дори и да не е от най-главните, е достатъчно характерна и запомняща се, за да грабне публиката. Сега е получила покана от Държавна опера - Варна, където Борис Панкин прави свой прочит на „Чикаго”, да поеме ролята на злата надзирателка. За самата Нора ролята на Мама Мортън е сякаш нейното нещо в мюзикъла. Като емоция я свързвам с рока и с мечтата си рокът отново да дава тон на световната музикална мода. Е, знам, че се размечтах, но наистина много харесвам ролята си и нямам търпение да вляза в новия екип, казва Нора. Първата й поява в спектакъла на Варненската опера ще е на 10 юли в Летния театър на морската столица.
Мюзикълът много ми липсва. Всъщност изявата на театрална сцена е нещо съвсем различно от това, което прави един певец по време на концерт. И мен ме кефи много. Адреналинът е повече, отговорността е по-голяма – все пак си обвързан с голям екип и всички сте части от една машина. Наистина нямам търпение, макар и малко да ме е страх да се впиша отново на такава сцена, казва Нора.
Страхът до известна степен идва от обездвижването в последните месеци, наложено от мерките срещу коронавируса. Общо взето всички артисти излизат малко от ритъм, ако три месеца нямат истинска работа на сцена и с публика. Но в крайна сметка краят на ограниченията се вижда и скоро ще започне музикалният живот.
Междувременно Нора не е спирала музикалните си занимания и музикалното си обучение. През всичкото това време, след напускането на Горна Оряховица, тя продължава да работи с музикални педагози и да взема уроци при интересни хора. Аделина Колева е първата, която поставя основите и проправя пътя. Преди няколко дни Нора участва в Първоюнския концерт на своето Читалище и се обърна към един от новите таланти на Аделина: „Където и да идеш, това Читалище и тази жена ще са с теб и ти ще се връщаш при тях”. В „Нова музика” Нора попаднала съвсем случайно благодарение на своя приятелка, която я светнала, че „някаква жена в читалището прави някакъв състав, да вземем да идем”. Тя е сред първите, присъединили се към порасналите „патиланци” на Аделина, където са Николай Манолов, Преслава Кръстева и още доказани и позабравени таланти.
След Аделина идват уроците на Алис Боварян в Музикалната академия, където Нора завършва поп и джаз пеене. След това продължава да работи с различни вокални педагози и да опитва различни неща. В момента работи с Христо Сарафов, който й показва света и техниката и на оперното пеене. Всъщност тя и преди е вземала уроци от оперен певец – Арон Аронов, и като че ли е готова и за това предизвикателство.
Отворена съм за предизвикателства и не се страхувам да предизвиквам себе си. Вероятно и това ще опитам, казва Нора по повод оперното пеене.
Каквото и да правя, искам да запазя музиката като ценност, като култура. Знам, че няма как да няма комерсиален момент. Знам, че трябва да се правят компромиси. Но ми се иска да караме хората да търсят истинските ценности, да не ги улесняваме чак толкова, нека пък да се помъчат малко, да открият звуците от реалния човешки глас, от човешките пръсти по клавишите и струните, да не е всичко само технологии, казва Нора.
За себе си съм спокойна. Надявам се, че няма да ми се наложи да си сменям професията. Вярвам, че за добрите изпълнители винаги ще има шанс. Аз се влагам на 100% във всяко нещо, което правя, така че няма за какво да съжалявам. Все пак никога не правя нещо на всяка цена. Искам да не се срамувам от това, което съм направила и искам и детето ми един ден да не се срамува от мен. Стремя се да покажа, че има и достоен начин за работа, споделя още първият горнооряховски пробив на музикалните сцени.
А иначе Нора отново е на кръстопът, но не се плаши от това. Преди да се е върнала активно в музикалния живот, тя иска да разнообрази стила и музиката си, а това означава и да намери нови хора, с които да работи. Това е деликатна работа, трябва да има химия между вас, за да правите добра музика, обяснява Нора.
Докато говорим, Виктор се радва на вниманието на приятели и прави няколко почетни обиколки. Приликата с Нора е очевидна, а реакциите му на песните от радиото и интересът към пианото определено говорят за още една музикална издънка в този род.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Нора Караиванова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати