Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Десетки горнооряховчани подкрепиха дарителската кампания „Ако имаш – остави, ако нямаш, си вземи”

  05.05.2020 16:37
Десетки горнооряховчани подкрепиха дарителската кампания „Ако имаш – остави, ако нямаш, си вземи”

Двайсетина души напълниха две колички и няколко кашона с продукти само в първия час от благотворителната кампания „Ако имаш – остави, ако нямаш, си вземи”. Всъщност първият кашон бил напълнен още предната вечер, минути след като организаторите пуснаха новината, че ще събират дарения пред „Макс Марк” на 5 и 6 май. А само за пет-десет минути, докато екипът ни беше на място, още петима човека оставиха своя дан за кампанията.

Идеята за инициативата е на Григор Минков. Исках да отбележа рождения си ден не като събирам подаръци, а като давам, защото в последните два месеца видях много хора с трудни съдби и все се чудех как да помогна, обяснява Минков. Какво точно да направи, му хрумнало в неделя сутрин, докато гледал предаване по Нова ТВ, където представили точно такава кампания „Ако имаш – остави, ако нямаш, си вземи”. Принципът е който може да си позволи, да закупи хранителни продукти и стоки от първа необходимост и да ги остави на специално място, откъдето пък могат да си вземат необходимото хората, които нямат възможност. Григор се свързал с няколко приятели, те обещали да помогнат. Получил подкрепата и от Венцислав Стоев, който предоставил място във фоайето на „Макс Марк”. Отец Зоран Мамучевски пък довършил идеята с предложението си останалите продукти да отидат за социалната кухня на храма „Св. Три Светители”.

Така Григор и Зоран направили организацията само за ден, малко по-късно към тях се присъединил и Добрин Дериджиян. Замисълът  им бил да направят пункт пред „Макс Марк”, който на 5 и 6 май да събира храни и да ги раздава. Още като дошли на 5 май обаче намерили един пълен кашон с продукти, оставени от хора, които разбрали за инициативата предната вечер. И така се започнало.

Много хора даряват, но малко по-трудно се престрашават да си вземат, разказаха Григор и отец Зоран. Възрастна жена първо се спира и плахо пита може ли да получи нещо. Пълнят й чантата с нужните й продукти – захар, ориз, веро и т.н. През това време тя нарежда „Да са живи и здрави тези деца, пенсията ми е такава, че едва изкарвам месеца. Помагат ми и социалните, но всяко такова дарение е като празник за мен”. След нея се престрашава още една жена, а през това време две семейства и една жена оставят своите продукти.

Нямате представа колко много са всъщност хората в нужда, които няма да се престрашат да дойдат, но до които ние можем да стигнем. Имаме списък с нуждаещите се, на които ще занесем продукти, а каквото остане, ще е за социалната кухня към храма, обяснява отец Зоран.

Кухнята на „Св. Три Светители” готви за около 80 нуждаещи се – пенсионери с ниски пенсии, хора, временно изпаднали в затруднение. По време на извънредното положение дейността й е преустановена, но на 13 май отново започва да се грижи за своите хора и да им осигурява топла храна.

Надявам се, че няма да ме представите като бившия кмет на Долна Оряховица или като общинския съветник. Аз съм Григор Минков – човек, който иска да помогне на тези, които иначе няма да разберат, че утре е празник. Надявам се, че нашата инициатива ще бъде подкрепена от хората, които вярват в доброто, независимо от совите политически пристрастия. Мисля, че в Горна Оряховица те не са малко, казва още Григор Минков.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Григор Минков отец Зоран дарение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати