Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Икономика

Община Горна Оряховица се отказва от наеми на обекти, затворени заради кризата с COVID-19

  31.03.2020 12:13
Община Горна Оряховица се отказва от наеми на обекти, затворени заради кризата с COVID-19

Общинските съветници в Горна Оряховица приема единодушно предложението на кмета инж. Добромир Добрев да отпаднат наемите на фирми и граждани, ползващи общинска собственост и затворени заради кризата. Мярката ще действа до края на извънредното положение и забраните за дейност. От тази своеобразна общинска помощ могат да се възползват както юридически, така и физически лица, които стопанисват обекти общинска собственост и които са сред затворените заради ограничаване на епидемията от COVID-19. Общински наемател е например Кино „Латона”, което не работи от 13 март и което едва ли ще може да си позволи да плаща наем, ако продължава да няма приходи.

Целта ни е в тази трудна ситуация да облекчим наемателите и да запазим икономическата им стабилност. Много фирми, поради въведеното извънредно положение и спазвайки заповедта на здравния министър, затвориха своите обекти. Те не реализират никакви приходи, а същевременно имат разходи за наем на помещенията и терените, които реално в момента не използват по предназначение, обясни предложението си кметът инж. Добромир Добрев. Според него Общината ще търси и други начини да помогне на местната икономика, която е в криза. Има идея да се направи нещо като консултативен съвет с бизнеса, на който да се чуят и неговите предложения.

Годината ще е много трудна и за общинския бюджет. Вероятно ще се наложи разсрочване на вземания. Готови сме за намаляване на собствените приходи. Това със сигурност ще доведе до актуализация на бюджета. Много е възможно да се откажем не само от много празнични и културни прояви, но и от други местни дейности, коментира още кметът пред общинските съветници.


Ключови думи
наеми
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати