Вторник, 04 Oct 2022
            
Общество

Велико Търново посреща студентите с наеми от 300 лв. за боксониера

  08.09.2019 17:45
Велико Търново посреща студентите с наеми от 300 лв. за боксониера

Септември е, лятото си отива, а старата столица се оживява. В града пристигат първокурсниците от двата университета, които започват трескаво да си търсят квартири. Това е и причината наемите на апартаментите винаги да се увеличават в края на лятото, като към момента скокът е с близо 10%, споделят брокерите.
Поради тази причина боксониерите в момента се отдават срещу 300 лв. на месец. Те са и сред най-предпочитаните от студентите. Най-търсени обаче са двустайните жилища, защото в тях могат да живеят повече хора и така подялбата на наема е по-изгодна за студентите.
„Септември винаги има засилено търсене, поради тази причина и цените са по-високи. В момента са с около 10%. Гарсониера и боксониера може да се намери за 300 лв. Добре обзаведените двустайни апартаменти са между 350 и 450 лв. А тристайните се отдават от 450 лв. нагоре“, сподели за „Кореспондент“ брокерът на недвижими имоти Любослава Банова.
Особено високи са наемите в центъра на града, а сравнително по-ниски са в отдалечените квартали. Първокурсниците обаче държат на всяка цена да бъдат близо до централните части, като на същото мнение са и колегите им втори курс, споделят брокерите. По думите им „новобранците“ все още не са ориентирани към възможностите на града и се стремят да бъдат максимално близо до университета, а и до питейните заведения.
„Третокурсниците и четвъртокурсниците обаче търсят квартири и в „Зоната“, и в „Бузлуджа“, защото апартаментите там са с по три спални и им излиза по-евтино на човек при подялбата на наема. Първокурсниците обаче твърдо не желаят да се отдалечават от центъра. Поради тази причина плащат и по-високи наеми“, сподели още Любослава Банова. По думите й студентите не са единствената причина за вдигането на наемите. Тенденцията за покачване се наблюдава от година. Към момента търсенето е по-голямо от предлагането, което предполага и по-високи наеми.
Разбира се, студентите имат и алтернатива. Общежитията на Великотърновския университет са прилични, като основно ремонтиран е втори блок, а трети е сравнително нов на фона на останалите. Въпреки това голяма част от студентите не желаят да се настаняват там и предпочитат свободата на квартирата без хазяи и домакини.


Ключови думи
наеми
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати