Неделя, 02 Oct 2022
            
Други

Още по-строги мерки за борба срещу коронавируса въвеждат в цялата страна

  20.03.2020 17:32
Още по-строги мерки за борба срещу коронавируса въвеждат в цялата страна

Още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса в България предриемат властите.
Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от полунощ днес в областните градове се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.
На входно-изходните точки на областните центрове ще бъдат обособени КПП-та, които ще проверяват за целта на пътуването. През тях ще се допуска преминаването на хора, които работят в друго населено място. Те ще трябва да представят на проверяващите служебна бележка от работодателя си, че именно трудова заетост налага пътуването. Допуска се пътуване и поради здравословни причини, като нуждата от такова пътуване ще се доказва с медицински документи. Този, който се прибира в дома си пък, ще го доказва с документ за самоличност.
Още една мярка въвежда властта – забранява се на хората до 60 г. да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в часовете от 8.30 ч. до 10.30 ч. Целта е в този интервал от време по-възрастните и пенсионерите да могат да си напазаруват. Интервалът е избран след проучване, проведено от Щаба със съдействието на големите вериги и въз основа на техни наблюдения за човекопотока.
Тези мерки ще се прилагат няколко дни и ако се види, че не дават резултат, ще вдигнем нивото, предупредиха от Националния кризисен щаб след среща с премиера Борисов. Вътрешният министър Младен Маринов препоръча в следващите два дни работещите да извадят нужната им служебна бележка. Мерките ще важат за целия период на извънредното положение, като могат да бъдат удължени.
Нови случаи на коронавирус са регистрирани днес. На епидемиологичната карта на България вече е Добрич с 4 положителни проби, останалите са от София.
Добрата новина е, че пациентка ще бъде изписана, след като даде две отрицателни проби, информира началникът на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
Оказва се, че България има резерв от 35 хил. дози препарат на хининова основа. Отделно наши фирми произвеждат за Русия и Украйна. Със заповед на министър Ананиев износът вече е забранен, информира още генералът.


Ключови думи
мерки
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати