Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

15 задържани, 8 са с повдигнати обвинения след специализирана полицейска акция в Свищов

  13.02.2020 15:54
15 задържани, 8 са с повдигнати обвинения след специализирана полицейска акция в  Свищов

98 моторни превозни средства и 147 лица са проверени вчера, съставени са 68 фиша и 4 акта по Закона за движение по пътищата, както и 6  акта по Закона за българските лични документи. Заснетите нарушения за скорост са 55. И всичко това - при специализирана полицейска операция между на територията на Свищов. Тя бе проведена от Областната дирекция на МВР, под наблюдението на Окръжна прокуратура – Велико Търново и е свързана с указанията на главния прокурор за противодействие на битовата престъпност.

Днес окръжния прокурор Христо Христов и директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов на брифинг огласиха резултатите.

От  проверените 147 лица, 43 които представляват интерес за полицията и  11 са знакови фигури от криминалния контингент – извършители на множество престъпления, регистрирани в полицията.

Задържани за 24 часа са 15 лица, на 8 от тях са повдигнати обвинения. В хода на операцията са образувани 3 бързи производства, като 2 от тях са за притежание на наркотици. Едното е за кражба на дърва за огрев. Задържани за срок от 24 часа са и 2 криминално проявени лица, а при работата са с тях е установено, че са извършители на 6 кражби от вилни имоти на около дунавския град. Част от инкриминираните вещи са намерени, вече установени са някои от собствениците на ограбените имоти. Кражбите са от миналата седмица.

В хода на операцията 5-те от задържаните лиза са им повдигнати обвинения за причиняване на средна телесна повреда. През миналата година петимата са пребили човек в свищовско заведение.

Едно лице, обявено за издирване като  извършител на две престъпления е установено в Германия, приведено е у нас и вчера му е повдигнато обвинение. Мярката ме за неотклонение е „задържане под стража”.

З случая са установили полицаите за държане на акцизни стоки без бандерол.

Вчера е повдигнато обвинение и на лице, притежаващо наркотични вещества.

„Като цяло смятам, че вчерашната полицейска операция е успешна. Предприети са постоянни мерки от страна на прокуратурата и МВР в цялата област, включително малките населени места. Целта е битовата престъпност да бъде сведена до минимум, така че гражданите да се почувстват по-сигурни за живота си, здравето си и собствеността си”, заяви г-н Христов. Специализирани акции ще има, няма да ги оповестяваме предварително, но те ще бъдат постоянни, планирани са за цялата година, във всички общини на областта, допълни окръжният прокурор.

От началото на година са проведени работни срещи по места с участието на всички районни прокурори, във всички общини. Ще има срещи и по малките населени места, като ще бъде поканено и местното население. Резултатите – на 8 лица с две и повече висящи дела са повдигнати обвинения за конкретни престъпления с прокурорско постановление. = от тези лица са с постоянна мярка „задържане под стража”, двама с  „подписка”.

„Всички населени места са обезпечени с полиция, но няма възможност да има ежедневно полицейско присъствие, но за сметка на това сме направили мобилни екипи от Областна дирекция. На полицейските инспектори на територията на Великотърновска област им е разпоредено да провеждат ефективни срещи с местното население, да си познават изключително добре контингента. Да знаят по всяко едно време той къде се намира, с какво се занимава. Като имат постоянна и актуална информация за лицата, ще можем да противодействаме по-добре. Постоянно има и екипи на жандармерията, които подпомагат дейността на нашите служители”, обощи старши комисар Машов.

Ана Райковска  

 


Ключови думи
специализирана полицейска акция Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати