Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Ученици от СУ „Вичо Грънчаров“ пресъздадоха бита на Средновековна Ряховица

  22.01.2020 09:32
Ученици от СУ „Вичо Грънчаров“ пресъздадоха бита на Средновековна Ряховица

Третият урок по история в Музея – „Бит и всекидневие в Горна Оряховица”, бе проведен в Историческия музей в Горна Оряховица. Гости на инициативата бяха д-р Боянка Димитрова – старши експерт „Обществени науки, гражданско образование и религия” в РУО – Велико Търново, Пламен Мадемов - зам.-кмет на Община Горна Оряховица, Милена Николова - директор на Дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и образование, международни връзки”, директорът на СУ „Вичо Грънчаров” Нели Атанасова, заместник-директорът на СУ „Вичо Грънчаров” Анета Кожухарова, родители и приятели. Инициативата е реализация на спечеления от училището проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” – модул „Културните институции като образователна среда”, по който си партнират училището и Музеят.
Учениците от VI „а“ клас и тяхната учителка по история и цивилизация Росица Петрова представиха един емоционален и добре подготвен урок за бита и всекидневието на горнооряховчани през Средновековието.
Децата проучиха живота, бита и всекидневието и показаха знания, чувства, емоции. Те успяха да се върнат в Средновековието, но и да пресъздадат моменти от ежедневието.
Всички участници бяха облечени с традиционни за нашия регион народни носии. Атмосферата бе допълнена с инвентар от средновековния бит на старите горнооряховчани – ръчно тъкани черги, завивки, облекла, инвентар за изработване на плетива и др. Пламен Пенев и неговото семейство направиха дървени лъжици за урока. С помощта на Десислава Босилкова, Йорданка Петрова, Николай Коеджиков, Юлиян Иринчев учениците от VI „а“ клас изработиха камина.
Сценичното „семейство“ - Виктория Костова, Кристиян Цанев, София Георгиева, Ралица Бончева, Даяна Дебелцова, Виктория Добрева, Силви Пенева, Валентина Георгиева, представиха на присъстващите как се приготвя традиционното за региона ястие горнооряховско гърне. Техните конкуренти в кулинарната надпревара - „съседите“ Александра Дойчева, Пламен Пенев, Мартин Христов, Виктория Добрева, Андрея Аврамова показаха как се прави горнооряховски суджук. Александра Дойчева и Даяна Дебелцова, обясниха как са омесили и опекли своята питка „Слънце“.
Емоционален момент за деца, колеги и гости беше дегустацията на питките и суджука.
Играта на децата бе ръководена с вещина, лекота и финес от Мартин Георгиев.
Не беше пропуснат и казусът „Да се сравни животът на хората през Средновековието с нашия.“
Положеният труд получи своите овации и похвали от гостите, а за участниците в урока имаше грамоти, цветя и торта.
Поредната проява на проекта беше едно прекрасно общо преживяване. Огромна благодарност на децата и родителите за тяхната съпричастност, вдъхновение и помощ при подготовката на урока. Пак заедно ще бъдем в час с още много изяви на децата от V, VІ клас на СУ „Вичо Грънчаров” в залите на Исторически музей – Горна Оряховица, споделят от училището.


Ключови думи
СУ "Вичо Грънчаров" Исторически музей Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати