Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Ротарианци поставиха рекорд с наддаването за медал от първия Горнооряховски панаир

  10.12.2019 14:00
Ротарианци поставиха рекорд с наддаването за медал от първия Горнооряховски панаир

13 000 лева влизат във Фонда за подпомагане на даровити деца от Горна Оряховица и Лясковец след тазгодишния Коледен благотворителен бал на местните ротарианци. Рекордната сума беше достигната не толкова с традиционното наддаване за предмети на изкуството и антики, с които обичайно се пълни Фонда, а със създаването на уникален консорциум, който откупи златен медал от първия мострен панаир в Горна Оряховица за над 8000 лева. В консорциума се включиха 33 ротарианци и техни гости, като всеки от тях участва с по 250 лева.

Всяка година в навечерието на Коледа „Ротари клуб Горна Оряховица и Лясковец” организира благотворителен бал, чиято основна цел е да подкрепи Фонда за насърчаване на даровити деца от двете общини. Всички средства, събрани на благотворителната вечер, в навечерието на 1 юни се раздават на най-изявените ученици, откроили се с постиженията си през годината. Обичайно Фондът се попълва от търг на атрактивни предмети – предимно антики и произведения на изкуството. Тази година домакините от „Ротари клуб Горна Оряховица и Лясковец”, които бяха подкрепени от ротарианци от Велико Търново и Елена и от доста приятели, избраха друга стратегия. Беше обявен по-висок куверт за вечерта и бе организирана томбола с предмети, дарени от всички ротарианци, а на търг бяха предложени само четири предмета. Първото наддаване беше за картина на художника Сашо Филев, който е член на Ротари клуба във Велико Търново. След това Тодор Дамянов дари вино от Свищовския винпром, което е бутилирано в края на миналия век по поръчка на Правителството на Руската федерация в чест на годишнина от Освободителната война и форсирането на Дунава.

Голямото наддаване започна с находките на Иван Момъков. Той предложи първо мраморен барелеф с тракийска колесница, откупен в крайна сметка от Венцислав Стоев за 2000 лева. След това тръжната битка се изостри драматично за златен медал от първия мострен панаир в Горна Оряховица. Първоначално наддаването поддържаха Венци Стоев и Евгени Иванов, към които се присъедини Камен Коцев с консорциум от три местни фирми. В един момент обаче се включи Петър Минов, който пък направи предложение за голям консорциум от всички присъстващи, за да откупят медала и да го оставят за клуба. В крайна сметка 33 души – ротарианци и гости, се включиха в обединението и дадоха по 250 лева, за да остане медалът в клуба. Той ще бъде предложен отново и на следващия търг и току виж постигнал нов рекорд.

Най-активният участник в търга – Венцислав Стоев, получи специално признание – акция от 30-те години на миналия век с номинал 1000 лева от „Захарни заводи”, подписана лично от чеха д-р Тучек. Същата акция заслужи и Петър Минов заради добрата идея за големия консорциум.

Ето как обединението наистина прави силата. Само с два предмета направихме рекорд и след приспадане на всички разходи по бала, във Фонда ще влязат чисти 13 000 лева, с които ще подкрепим даровитите деца на Горна Оряховица и Лясковец, коментираха водещият на търга Иван Момъков и президентът на „Ротари Горна Оряховица и Лясковец” Татяна Сотирова.

Елена ВЕЛКОВА

сн. Милена Тончева


Ключови думи
ротари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати