Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

„Който не работи, не трябва да яде” е първата пословица, която идва наум на търновци

  10.12.2019 13:07
„Който не работи, не трябва да яде” е първата пословица, която идва наум на търновци

Два дни малки анкетьори, снабдени с клипбордове и разграфени листи, спират авторитетно търновци пред SKY център, за да им зададат 5 въпроса: обичат ли да четат книги; коя е последната книга, която са прочели; кога за последно са си купили книга; коя е любимата им приказка и да кажат една българска пословица или поговорка. Инициативата за анкетата е по случай Националната седмица на четенето. В ролята на изследвачи на общественото мнение са учениците от II г клас на ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, водени от класната им ръководителка Силвия Пенева

Вчера, само в рамките на 1 час, децата са успели да анкетират около 75 човека, а отговорите, които са получили са повече от любопитни. Оказва се, че от всички запитани само един е отговорил, че не обича да чете. Също един е този, който никога през живота си не си е купувал книги. „Приятното и радостното е, че около половината от анкетираните са си купили книга през последния месец. Може би заради наближаващите коледни и новогодишни празници, но „Снежанка и седемте джуджета” са посочили великотърновци като любимата приказка. Онези, които не успяха да кажат пословици и поговорки, казаха гатанки”, обобщава резултати от анкетата учителката.

 Най-често казаните пословици са „Който не работи, не трябва да яде” и „Здравето е най-голямото богатство”.      

 Анкетата няма претенции за представителност, но целта е хората да видят, че децата не четат само в училище. Че могат добре да се оправят сред множество хора и така да развиват комуникативност, умението да общуват и да не се притесняват от непознати хора. Ценен урок за второкласниците е и това, че съумяват да спрат минувачите и да им привлекат вниманието. „Естествено е, че се притесняваха докато зададат въпросите си на първите анкетирани, но после се отпуснаха, забавляваха, маркираха отговорите и дори трудно си тръгнахме от тук. Днес акцията ни е само за около час”, допълни г-жа Пенева.

 Дали от цитираните пословици трудолюбието и здравето си остават най-големите ценности за великотърновци, е въпрос на друго изследване. По-важното е, че от резултатите от анкетата сочат Велико Търново като един от четящите градове на България.

Ана Райковска    


Ключови думи
анкета четенето великотърновци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати