Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Пенсионери от областта внесоха протестна декларация, искат по-високи пенсии

  09.12.2019 14:15
Пенсионери от областта внесоха протестна декларация, искат по-високи пенсии

Представители на Нов съюз на пенсионерите от цялата област внесоха протестна декларация в Областна администрация. Тя е адресирана до ръководителите на всички парламентарни групи, президента, председателя на Народното събрание, министъра на финансите, омбудсмана, председателя на Социалната комисия и до премиера Бойко Борисов.
Исканията на възрастните хора са три и те са свързани с увеличаване на пенсиите и по-достоен живот. Първото желание на пенсионерите е пенсиите да бъдат преизчислени със средно осигурителния доход от 2018-та година. Според тях по този начин ще бъде отстранена несправедливостта в разликата между стари и млади пенсионери. Второто искане е пенсиите да се осъвременяват от 1-ви януари, а не както до този момент от 1-ви юли. В третата точка на декларацията управляващите се призовават да спазват всички европейски нормативни документи. В това число „Европейската социална харта“, „Мадридския план“, „Международен план за действие по проблемите на възрастните хора“ и „Стратегия за активен живот на възрастните хора“.
„Равенството по достойнство и права и правото на живот на всеки български гражданин са ясно регламентирани в Конституцията на Република България. Старите пенсии много изостанаха от новоотпуснатите пенсии. На 20-ти ноември се проведе кръгла маса с всички пенсионерски структури и там се постави твърдо въпроса да се отстоява актуализиране на нашите пенсии“, сподели председателя на Областния съвет на Нов съюз на пенсионерите Радка Маркова.
Протестната декларация беше входирана в деловодството на Областна администрация, като беше адресирана и до областния управител проф. Любомира Попова. Възрастните хора посочват в документа, че са готови да търсят правата си по всички възможни начини, включително по съдебен път.

 


Ключови думи
пенсионери искане пенсии Радка Маркова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати