Сряда, 05 Oct 2022
            
Темида

Зам.-председателят на Районния съд в Горна Оряховица запозна учениците от СУ „Георги Измирлиев“ с последиците от извършването на противообществени прояви

  04.12.2019 14:35
Зам.-председателят на Районния съд в Горна Оряховица запозна учениците от СУ „Георги  Измирлиев“ с последиците от извършването на противообществени прояви

Ученици от 8 клас на СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица посетиха Съдебната палата в града. Инициативата бе част от Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която Районен съд – Горна Оряховица реализира за пета поредна година. Осмокласниците разгледаха съдебните зали в сградата, като имаха възможност да седнат на местата на съдиите, прокурорите и обвиняемите.

Темата на срещата днес бе „Противообществени прояви на непълнолетни лица и последици. Детското насилие.“. От зам.-председателя на съда Пламен Станчев учениците научиха какво е противообществена проява, какво е възпитателна мярка и кой я налага, какъв е редът за образуване и разглеждане на възпитателно дело, кои от мерките, изброени в Закона, се налагат само на непълнолетни.
Инициативата днес е поредна за учебната 2019/2020 година в Районен съд – Горна Оряховица. До момента съдиите Златина Личева, Пламен Станчев и Илина Джукова са изнесли общо четири лекции пред ученици от града. За първа година Съдът работи с две училища-партньори – СУ „Георги Измирлиев“ и ПГЛПИ „Атанас Буров“.

Децата от 8, 9 и 10 клас на двете учебни заведение имаха възможност да научат каква е структура на съдебната система в България, кои са магистратските професии и как да не станат жертви на киберпрестъпления. Посещенията на учениците в съдебната палата ще продължат по график до края на месец април. Тогава ще се проведе симулативен процес, с което Образователната програма на Районен съд – Горна Оряховица за учебната 2019/2020 година ще приключи.
Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира съвместно между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Тя е ориентирана към учениците, като се поставя акцент върху характерни проблеми, по отношение на които те са уязвима група – трафика на хора, киберпрестъпленията, хулиганските прояви от непълнолетни, детското насилие, домашното насилие и мерките за защита на правата на жертвите.


Ключови думи
Пламен Станчев Районен съд - Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати