Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Автентично писмо на Васил Левски пазят в Дичин

  01.11.2019 22:33
Автентично писмо на Васил Левски пазят в Дичин

Уникално находка притежава Народно читалище „Зора 1869” в село Дичин. Културната институция, която наскоро отбеляза 150 години, е горд собственик на писмо от Апостола на свободата. То било писано до верния му съратник и приятел Матей Преображенски-Миткалото.
Никой не знае как точно е попаднало писмото на Левски в Дичин, но предположенията са, че е донесено чрез някоя от книгите на Миткалото.
„В Дичин се съхраняват много старовремски книги. Навремето е имало печатница в Мусина и Дичин е близо. Освен това Матей Преображенски е донасял книжки. В една негова книга намираме списък на дарители за издаването й. И сред тях е моят прадядо Герги Гергев“, споделя бившият кмет и председател на читалището Иван Кръстев.
Писмото се разчита трудно, но Левски и Миткалото са обсъждали основно революционните борби и мрежата от комитети. Особено ценен е подписът на Апостола, който е поставен в края на писмото. Всъщност Матей Преображенски е организирал революционен комитет в Дичин през 1873 година. Комитетът е наброявал 100 човека.
„Главен организатор е бил Петър Драганов, който е бил даскал, а по-късно станал свещеник, за да обикаля всички къщи. И на 27 април е участвал в съвещанието в Мусина, когато обявяват, че въстанието трябва да започне. С него бил и Петко Карапетков. Заедно се връщат в Дичин и събират 16 човека. След това тръгват за Мусина. Времето било лошо, Росица била придошла, валял пороен дъжд. Много от тези, които тръгнали за Дряновския манастир, се отказали пред водите на Росица. Тези, които преминават, мокри до кости, се включват в четата на Бачо Киро и поп Харитон. Водят борба с 10-хилядна турска армия. Много от нашите хора загиват. 9 души оставят костите си там, другите се връщат в Дичин и се крият. Петър Драганов отива в Румъния, а по-късно участва в освещаване на Самарското знаме. През 1877 година влиза в България с освободителите, участва с кръст и меч в боевете на Шипка. В най-трудния момент той държи дълга реч, която дава сили на всички опълченци. Награждаван е с много ордени и медали, след Освобождението участва в Народното събрание“, разказва Иван Кръстев.
Читалището в Дичин пази и много уникални книги, грижливо съхранени през вековете. Една от тях е „Турските зверства“ на американския журналист Джанюариъс Макгахан, който описва баташкото клане и предизвиква вълна от недоволство срещу османските поробители. Книгата е издадена през 1880 година и е преведена от Стефан Стамболов. Наскоро в читалището пристигнала група ученици от Ресен, а техният учител по история не можал да повярва, че вижда с очите си подобна книга. Той разказал на учениците, че именно Макгахан събужда европейците, които до този момент на са поглеждали сериозно към поробената българска държава.

 


Ключови думи
Левски Дичин
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати