Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Ученици от СУ „Николай Катранов” участват в международен проект за Холокоста

  29.10.2019 13:52
Ученици от СУ „Николай Катранов” участват в международен проект за Холокоста

Учениците от X „а“ клас на СУ „Николай Катранов” в Свищов, под ръководството на класния си ръководител – старши учител по история и цивилизации  Галя Иванова, се включиха в международния проект на „Holocaust Education Trust Ireland“.
Участието на учениците в проекта има за цел въвеждането им в темата за Холокоста и повишаване на осведомеността им за опасностите от расизма и нетърпимостта към другите.
Десетокласниците подготвиха място в училищния двор и засадиха изпратените от Ирландия луковици на жълти минзухари под формата на звездата на Давид. Чрез засаждането тези нежни цветя се почита паметта на един и половина милиона еврейски деца и хиляди други деца, загинали в Холокоста.
Жълтият цвят символизира звездата на Давид, която евреите са били принудени да носят по време на нацисткото управление.
Минзухарите цъфтят в края на януари или началото на февруари,  което е точно около времето на Международния Възпоменателен ден на Холокоста (27 януари).
Посланието на участниците в проекта е „Ние засаждаме жълти минзухари, за да си спомним за децата, които са загинали в Холокоста. По този начин, те не са забравени, а паметта им и техните истории се предават на бъдещите поколения.“


Ключови думи
СУ "Николай Катранов" Холокост
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати