Събота, 13 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Ивелина Георгиева, кандидат за кмет на Крушето от коалиция "Съюз на демократичните сили (СДС, „Воля“, БЗНС, „Глас народен“): Безхаберието на досегашните управници ме предизвика да се кандидатирам

  08.10.2019 11:09
Ивелина Георгиева, кандидат за кмет на Крушето от коалиция \

Ивелина Георгиева е кандидатът коалиция СДС (СДС, „Воля“, БЗНС, „Глас народен“) за кмет на Крушето. Тя е на 40 г., омъжена, с две деца. 10 години е живяла със семейството си в Испания, но корените я повикали обратно и тя се върнала отново в Крушето.
„Тук въздухът е различен. А искам децата ми да учат в България, да се научат на патриотизъм тук и на почит и обич към родината си“, категорична е Ивелина Георгиева.
После признава, че въпреки радостта от завръщането си, когато стъпила в Крушето след дългото отсъствие, си дала сметка, че нищо не се е променила. „Улиците бяха в същото окаяно състояние, бездомни кучета, които живеят на глутница и често предизвикват паника у възрастните жители на селото. Читалището, което носи името „Напредък“, всъщност върви назад и вече не развива никаква дейност. „И това безхаберие ме амбицира да се кандидатирам. Да се опитам да свърша цялата тази работа. Да, напълно съзнавам, че е трудно да асфалтираме всички улици, но поне можем да ги поддържаме чисти и да запълним дупките. Има в селото земеделска кооперация и двама арендатори. Ние им даваме общинска земя, какъв е проблемът да се договорим с тях да ни съдействат за почистването“, казва Ивелина Георгиева.
Тя участва в изборите за кмет на селото за втори път. Преди четири години отново се впуснала в борбата, но изгубила на втория тур с… три гласа. „Бяхме петима кандидати и на първия тур имах най-много гласове. Но след това… кандидатът на ГЕРБ спечели. Но да спечелиш с три гласа, каква победа е, а и четири години по-късно, хората още имат съмнения за манипулации“, признава Ивелина Георгиева.
После се връща пак на темата за това, което липсва на Крушето да бъде добро място за живеене и към занемарените улици прибавя гробищния парк, който има нужда от поддръжка, забравеното читалище, в което вече няма самодейни групи, останала е само библиотеката. Младежкият клуб отваря врати само по избори, така че и младите хора няма къде да се събират, за да се забавляват. „Колко да струва една маса за тенис? А е нещо, което може да събира тийнейджърите и ние, като  родители, да не се притесняваме, че децата скитат по улиците“, обяснява Ивелина Георгиева. Не съществува вече и театралният състав, който до преди няколко години разнасяше славата на Крушето. И днес само Пенсионерският клуб се оказва мястото, където се събират хора.
Миналата година, за първи път поне от две десетилетия, Ивелина и две нейни приятелки запретнали ръкави и възстановили празника Бабинден. Цялото село се събрало, за да участва в забавния обичай. Сега е ред на Тодоровден, казва Ивелина и допълва, че една от големите болки на селото е църквата, която се нуждае от сериозен ремонт. Храмът носи името на свети Димитър и на този светец е посветен сборът на селото. „Разговаряла съм с наши съселяни, които живеят в чужбина. И те дори са готови да помогнат за ремонта, стига някой да започне кампанията. Догодина Крушето ще празнува 140 г. откакто е село на картата на България, чудесен повод да се погрижим за църквата си“, категорична е Ивелина Георгиева. Тя вече е готова и с проект, който да даде малко помощ на възрастните и самотни хора в Крушето. Ивелина Георгиева признава, че не се изисква много, за да заработи социален патронаж. Идеята й е в детската градина, където се приготвя храна за малчуганите, да се приготвя храна и за възрастните хора и служители на кметството да им я доставят по домовете.
„И като говорим за възрастните хора, на всички е ясно, че на село живеят предимно такива. А в Крушето няма аптека. Е, не можем да отворим такава, защото изискванията са сериозни. Но можем да отворим дрогерия, която да работи поне два пъти в седмицата и в нея жителите на селото да намират лекарства, за които рецепта не е нужна“, обяснява г-жа Георгиева. И уточнява, че има подходящо помещение, на което му е нужен само козметичен ремонт.
„Искам и една нормална спирка да направя,  да не мръзнат децата, докато чакат училищния автобус. А, когато вали, те стигат до училище съвсем мокри“, признава Ивелина, която е кулинар по професия. Но въпреки отличните си умения, шеф Георгиева категорично отказва да се пробва в „Мастер шеф“, защото повече я привлича предизвикателството да бъде кмет на Крушето.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Ивелина Георгиева Крушето
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати