Събота, 13 Мар 2021
            
Други

Българин с американски паспорт дава нов живот на Бейската къща

  06.10.2019 04:05
Българин с американски паспорт дава нов живот на Бейската къща

Подземен спа център с турска баня и над него лятна градина, ресторант в приземния етаж и 4 луксозни стаи ще предлага обновеният хотел „Бейската къща” на ул. „Читалищна” във Велико Търново. „Лятната градина, ресторантът и спа процедурите ще бъдат достъпни и за външни посетители, а не само за гостите на хотела. Редуцираме стаите от 7 на 4, защото предишните стаи, както и баните, бяха тесни. Не гоним бройка, гоним лукс”, каза за в. „Кореспондент” бъдещата управителка на хотела Веселина Кънева. Пусковият срок е 2020 г., като Кънева се надява да посрещнат първите гости още през пролетта.
В момента текат усилени ремонтни работи. Целият двор е изкопан, за да бъде направен спа центърът, който се явява на подземно ниво. Той ще има топла връзка към съществуващата сграда. Над него ще бъде излята стоманенобетонна плоча, върху която ще се разположи лятната градина. В самата сграда, там, където беше механата, стените са оголени до тухла, подменя се цялата ел и ВиК инсталации, както и канализацията. Камината обаче ще остане. Подновяват се напълно прогнилите покрив и тавани, които бяха резбовани, но изнесени още при запора на хотела. Изцяло ще се запази фасадата на възрожденската къща, която е и паметник на културата от местно значение.
Десетина години хотелът стои затворен заради дългове
Преди да бъде продадена от банка „Пиреос” заради необслужван кредит за стотици хиляди лева, „Бейската къща” беше собственост на бившия син депутат в 39-то и 40-то Народно събрание Димитър Йорданов. Фирмата му „Конака” ЕООД натрупа дългове и към ТД на НАП. Години наред хотелът се предлагаше за продан от частния съдебен изпълнител Димитър Бойчев, придружена от цяла съдебна сага по обжалвания. В крайна сметка великотърновският клон на банка „Пиреос” успя да продаде бутиковия хотел и от септември 2018 г. той има нов собственик.
Горнооряховчани дават нов живот на Бейската къща
Брат и сестра - Борис Благоев и Веселина Кънева, от Горна Оряховица, ще управляват обновения хотел. Собственик е 38-годишният Борис, който от 15 години живее в Щатите и е придобил и американско гражданство. Съдружник е във фирма за счетоводни услуги, има и собствена фирма в щата Ню Йорк. Все още е ерген, затова спечелените пари ще вложи в обзавеждането на „Бейската къща”. Иначе, за покупката на самия хотел, е теглил кредит в размер на ипотеката. Бъдещата управителка на хотела - Веселина Кънева, също е навъртяла трудов стаж в областта на счетоводството. 15 години е работила като счетоводителка в „Престиж 96”, но тази година напуснала, за да се посвети на хотела.
Съдбата събира за ремонта на Бейската къща
същия екип, върнал блясъка на хан „Хаджи Николи”
Строително-ремонтните дейности са поверени на фирма „Димитър К. Димитров” ЕООД, допринесла хан „Хаджи Николи” да спечели награда през 2010 г. в конкурса „Сграда на годината”. Интериорният дизайн ще се прави от фирма „Дидо Арт”, т.е. от Диан Иванов – скулптор по образование и интериорен дизайнер по призвание. Че се справя добре, личи и от обстановката в „Малкия Интер”, на който той е собственик. Диан Иванов също е част от екипа, работил по възстановяването на шедьовъра на Колю Фичето. Какви ще са интериорните решения в Бейската къща все още не е ясно. Веселина Кънева чака предложенията на дизайнера, но идеята е да се съчетаят модерното с възрожденското.
Родовата памет на Димитър Димитров пази
връзки с Колю Фичето и Атанас Буров
Оказа се, че в рода на Димитър Димитров, изпълнител на обекта, по мъжка линия всички са строители. И то не какви да е. Неговият прадядо Петър, от с. Зая, Дряновско, е бил чирак при Колю Фичето. Изучил занаята, той развил до такава степен майсторлъка си, че станал строител на фамилия Бурови. Бил личен приятел с бащата на Атанас Буров – Димитър Буров. Освен това целият център в Горна Оряховица е строен от него, макар че много малко е запазено. Дядото на Димитър, на когото е кръстен, бил пръв приятел със самия банкер Атанас Буров. Когато след 9 септември интернират Атанас Буров в Дряново, той му носил храна. Бащата на Димитър Димитров – Кольо Пенчев, също строител и учител, знаейки цялата история на Бурови, написал книга за тях преди 40 години. Проучил и историята на Колю Фичето и докато се ровел в най-различни книжа, открива и името на майстора, построил Бейската къща.
Ученик на Колю Фичето вдигнал къщата за турски бей
Казва се Иван Пенчев и неговото име споменаваме за пръв път. Досега във всичко написано за сградата, майсторът й се водеше неизвестен. Къщата е строена през 1864 г. за Кончашооглу бей, а след това преминава във владение на рода Парашкевови. От старото строителство единствено запазени са част от каменните зидове на приземния етаж, твърди Димитър Димитров. Всичко останало е правено наново през годините 1978 – 1980. Скоро след това, неин собственик става бащата на бившия депутат, а самият Димитър Йорданов я наследява от него. При реставрацията на къщата през 80-те години изцяло е спазен стилът на Колюфичевата школа. Затова и тя е една от най-красивите в ансамбъла на Стария град.
Ана Райковска

 


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати