Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

127 души от Горнооряховско са чули диагнозата рак от началото на годината

  04.10.2019 08:26
127 души от Горнооряховско са чули диагнозата рак от началото на годината

Благотворителен концерт под мотото „15 г. в името на живота“ организира Регионалният център на Българската асоциация на онкоболните в Горна Оряховица. Целта на концерта е да набере средства за хора във втора или трета ремисия и за такива, които са на лъче- или химиотерапия, да подпомогне онкоболен студент и да продължи превенцията сред учениците.
Концертът, който ще се проведе на 7 ноември в Зала 1 на Общината, е една от инициативите, с които Регионалният център ще отбележи 15-тата година от основаването си. Календарът на проявите по повода включва също два релакса за визуализация и укрепване на тялото и духа – на 8 и на 22 октомври, които ще води психологът Красимира Бакалова. Релаксите ще започнат в 17. 30 ч. в офиса на Регионалния център в сградата на бившия ОбС.
На 11 октомври от 10 30 ч. в църквата „Успение Богородично“ ще бъде отслужен молебен за здраве на всички горнооряховчани, а на 16 октомври членове и съмишленици на Регионалния център на Българската асоциация на онкоболните, заедно с приятели от новоучредена организация в Русе, ще посетят Габрово. Всички събития са посветени и на Месеца за борба с рака на гърдата.
През годините от основаването си досега пациентската организация на онкоболните в Горна Оряховица развива непрекъсната благотворителна дейност. С помощта на дарители са предоставени над 8 хил . лв. за лекарства, консумативи, изследвания на хора, диагностицирани с раково заболяване. От самото начало релакси провежда Красимира Бакалова, посочи председателят на Регионалния център Мария Георгиева.
Според данни, предоставени й от Онкоцентъра във Велико Търново, в областта до момента регистрирани с карцином са 34 537 души, като в община Горна Оряховица те са 6 527. Съотношението мъже – жени за областта е съответно 17 632 към 16 905, а за Горнооряховска община – 3 283 към 3 244. В област Велико Търново регистрираните с карцином на млечната жлеза са 3 894 души, а в Горнооряховско – 801. От началото на 2019 г. до края на август са регистрирани нови 670 души, 127 от които в Горнооряховско. От тях тежката диагноза рак на гърдата са чули 64 души, 13 от които в община Горна Оряховица.
От карцином на млечната жлеза заболяват и мъже. Наш член почина именно от това заболяване, сподели Мария Георгиева, и допълни още един факт – че възрастта на хората с рак на гърдата непрекъснато пада. Има дори случай на 14-годишно момиче, оперирано заради такава диагноза, каза Георгиева.
Това е само една от причините, поради които Регионалният център иска да продължи кампанията си в горнооряховските училища. Сред предстоящите цели от организацията си поставят още работа за подобряване и утвърждаване на система за профилактика, водеща позиция по скрининга и ранното откриване на онкологични заболявания, преодоляване на обществената инертност и страха от рака чрез повишаване на масовата здравна култура по отношение на онкологичните заболявания, осигуряване на равен достъп на раково болните до съвременно лечение с необходимите за него лекарствени продукти, определяне на правата на онкоболните, законодателни инициативи за защита и социална адаптация, форми и методи за подобряване качеството на живот на онкоболните и подпомагане реинтеграцията им в обществото.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Мария Георгиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати