Понеделник, 03 Oct 2022
            
Политика

Рекордно малко кандидати за кметове се очертават във Велико Търново

  16.09.2019 07:11
Рекордно малко кандидати за кметове се очертават във Велико Търново

Нито веднъж след 10 ноември 1989 година кандидатите за кмет на старата столица не са били толкова малко, колкото се очаква да бъдат за местния вот на 27 октомври.
Към този момент ясните имена са на Даниел Панов от ГЕРБ, Весела Лечева от БСП, Милен Михов от ВМРО и евентуално Елена Чамуркова от Демократична България. Възможно е до крайния срок за регистрация на кандидатите да се запише още някой желаещ да влезе в битката за кметския стол. Такава вероятност обаче е почти изключена предвид заявките на политическите играчи.
От ДПС категорично няма да излъчат кандидат за кмет, като хората на Доган и този път ще излязат само с листа. Същото важи за АТАКА и НФСБ, които дори не са обявили намеренията си към момента. Очаква се формацията БДО, която в момента има трима общински съветници, отново да регистрира само листа за местните избори. По всяка вероятност и този път те ще заложат на Калина Широкова за водач. За СДС стана ясно, че на тези избори ще се явят съвместно с ГЕРБ, така че те със сигурност подкрепят кмета Даниел Панов за нов мандат. Трима съветника в местния парламент има и движението „Царевград за Велико Търново“, което на предходните избори излезе с листа и кандидат за кмет. Стефан Михайлов обаче едва ли ще се кандидатира за градоначалник отново, тъй като преди няколко години името му беше замесено в скандал с мегаделото „Недосегаемите“, което към този момент няма развитие. Пасивно поведение демонстрират и от „България на гражданите“, а техният лидер Ангел Янчев вероятно ще оглави само листа. От АБВ и „Движение 21“ пък влизат в коалиция с БСП.
Не такава беше ситуацията през 2015 година, когато кандидатите за кметове бяха два пъти повече. В битка за кметския стол тогава влязоха Даниел Панов от ГЕРБ, Валентин Ламбев от БСП, Пламен Легкоступ от ВМРО, Мирослав Трифонов от Реформаторския блок, Стефан Михайлов от „Царевград за Велико Търново“, Драгош Методиев от АБВ, Румен Димитров от „Нашият град“ и Симеон Коев от „Българската пролет“. 
Още повече бяха кандидатите за кмет във Велико Търново през 2011 година. Тогава в битката се включиха 13 души. В разпределението на гласовете участваха Даниел Панов, Николай Илчев, Юлияна Дончева, Румен Димитров, Емил Василев, Боян Боянов, Митьо Пищова, Тодор Тодоров, Камен Алексиев, Ивайло Любенов, Стефан Стоянов, Йордан Грозданов и Николай Петров.
Днес по всичко изглежда, че кандидатите за кмет ще се броят на пръстите на едната ръка. За всички е ясно, че битката ще се води най-вече между настоящия градоначалник Даниел Панов и световния шампион по спортна стрелба Весела Лечева. Затова и двамата основни играчи ще се постараят да мобилизират максимално силите си още на първи тур, който може да се окаже решаващ за изхода от надпреварата. И двамата кандидати са доказани професионалисти и едва ли ще се поддадат на каквито и да били провокации по време на предизборната кампания. Балотаж след 27 октомври обаче почти сигурно ще има, но накъде ще се насочат гласовете, неподкрепили нито един от двамата на първия тур?
 


Ключови думи
кметове кандидати
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати