Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на социалистите ще открие информационен офис във Велико Търново

  06.09.2019 15:20
Евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на социалистите ще открие информационен офис във Велико Търново

Евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент ще открие свой информационен офис във Велико Търново. Това стана ясно днес, в Деня на Съединението, който младата евродепутатка избра за среща с местните медии. Тя бе представена от председателя на Областния съвет на БСП в старата столица Петко Тюфекчиев.

Цветелина Пенкова е първата от групата на социалистите, която открива такъв офис, защото за нея е важно, както тя изтъкна, да поддържа активна връзка и диалог с гражданите. До края на месеца ще се открие информационният й офис в София, в Студентски град, за да бъде по-близо до младите хора. А още през тази есен и в старата столица – град, към който тя изпитва симпатии и никога не й е бил безразличен. Още повече, че тя е от Северна България, затова градът не е избран случайно. „Мисля, че Велико Търново като историческа и духовна столица на България предлага много възможности, не е за пренебрегване и съсредоточаването на толкова млади хора тук. Градът е жив, пълен с енергия и ние ще направим всичко възможно, за да се насочим към положителни каузи, така че, разчитаме и на активното участие на обществеността тук. Ще предоставим добри възможности и информация. Разчитам на идеи и инициативност”, заяви Цветелина Пенкова. В момента се търси най-подходящото помещение.

 Към голямата политика 30-годишната евродепутатка се насочила след като живяла 12 години в чужбина, от които 6 години в Англия и осъзнала, че има прекалено много българи, които продължават да напускат страната най-вече по икономически причини. „В един момент човек разбира, че ако иска да направи някаква промяна, трябва да се включи в играта на голямата политика. Доста време живях навън, сблъсках се с част от много български общности, правели сме всичко възможно с различни неправителствени организации да сме колкото се може по-активни в обществеността. Замислих се дали има начин тези хора да се задържат повече в България, където да се създадат по-добри условия. А начинът това да се случи е политическата реалност”, сподели евродепутатката.

Цветелина Пенкова участва в три от комисиите в европарламента – по бюджетен контрол, вътрешни пазари и защита на потребителите и регионално развитие. Сред най-актуалните европейски теми, които тя посочи, са добре известните – Брекзит и как той ще се отрази на общия европейски бюджет, както и на 250-те хиляди българи, които живеят в Англия. Както и пакета „Мобилност”, от който България е пряко заинтересована и остана наследство от предишния европарламент.

 Наблюденията на Цветелина Пенкова в началото на работата на Европейския парламент е, че българските евродепутати засега са сплотени и се събират най-малко веднъж месечно.

Ана Райковска      

 

 


Ключови думи
Цветелина Пенкова евродепутатка информационен офис Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати