Неделя, 09 Oct 2022
            
Общество

Националния фестивал „Хоро се вие край река Янтра” подготвят в Първомайци

  18.08.2019 08:04
Националния фестивал „Хоро се вие край река Янтра” подготвят в Първомайци

Четвъртото издание на Националния фестивал на селските клубове за народни хора „Хоро се вие край река Янтра“ подготвят НЧ „Иван Вазов 1893” в Първомайци и неговият Клуб за народни хора „Жарава” и Община Горна Оряховица. Тази година фестивалът ще се провдеде на 12 октомври, като откриването му е предвидено за 10 часа.
Преди 50 години само традицията на селското хоро на мегдана в село Първомайци е била жива. Близо до минушката – теления мост на река Янтра, са се събирали момите и ергените на неделното хоро. Там са се правили всички празници, забави, народни обичаи, седенки. Там са събували булките по Гергьовден и са се извивали кръшните хора. Българското село е извор на народния живот. Тук е коренът на българския род. Тук е жива народната традиция. Селските клубове за народни хора стоят най-близо до живата история на българското хоро. Автентичните хора се откриват и запазват най-вече в малките селски групи и клубове за народни хора, казват организаторите.
Те си поставят за цел да се развива и обогатява традицията на българското хоро. Хорото трябва да се предава на младите хора и децата, да се танцува и обича, за да се съхранят българският дух и българската традиция, вярват в НЧ „Иван Вазов 1893“.
Покана за участие се отправя към селските, а от тази година и към градски самодейните клубове и групи за народни хора без възрастови ограничения. Организаторите запазват името на фестивала, но поради запитвания на състави от градовете, се отправя покана и към градски клубове за народни хора. „Хоро се вие край река Янтра“ е без състезателен характер, като всички клубове получават грамота за участие и плакет.
Фестивалът протича в два тура. Първият включва две хора в рамките на 10 минути, като едното задължително трябва да е от Северняшката фолклорна област, а другото по избор. Вторият тур е надиграване – ръченица. В него се включват по двама участници от всеки клуб.
Облеклото на участниците е по техен избор – народни костюми или клубни туники и тениски. Фестивалът в Първомайци е без такса за участие. Разноските за пътуване, храна и нощувка са за сметка на участниците.
Фестивалът се провежда последната събота на септември или първата на октомври според групирането на почивните дни.
Заявки се приемат до 4 октомври на адрес: Народно читалище "Иван Вазов-1893", село Първомайци 5139, ул. „Княз Александър Батенберг“ 66, тел.: 06175-2010, 0889 54 33 19, [email protected]
Организаторите осигуряват нощувки за участниците за тяхна сметка по предварителна заявка. Лице за контакти: Теодора Миновска – секретар на читалището
тел.: 0889 54 33 19, ел. поща: [email protected], [email protected]
Сн. архив/ Румен Каращранов


Ключови думи
хоро Първомайци
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати