Неделя, 02 Oct 2022
            
Икономика

„Гулбанис вайн” получи сертификат за биолозе

  07.07.2019 15:21
„Гулбанис вайн” получи сертификат за биолозе

Единственият голям производител на грозде и вино в Горнооряховска община вече е в скромния списък на лозарите, работещи на принципа на биоземеделието. „Гулбанис” получи сертификат за биолозе, а се очаква в началото на тазгодишния гроздобер да приключи сертифицирането за биогрозде. Може да се мисли и за биовино, но засега това е в по-далечните планове на фирмата.
Процедурата по сертифициране за биолозе е дълга и трудна. „Гулбанис” започна преди 3 години, а още две години ще продължи мониторингът върху обработката на лозята. През цялото това време непрекъснато се вземат проби от почвата и растенията, които се изследват за наличието на химикали. Наблюдението се осъществява от оторизирана фирма, която издава и сертификата. Принципите на биоземеделието иначе са прости – не се тори и пръска с тежки химикали, а се ползват само одобрени природосъобразни средства. Работи се така, както са работили дедите ни – нищо по-силно от син камък, така най-лесно може да се обясни принципа на биолозето.
В същото време обаче това означава, че производителите трябва да полагат много повече усилия, когато са тръгнали по пътя на биоземеделието. След дъжд например трябва да се пръска много бързо, а за да се обхване целия масив за ден-два трябват хора и техника. „Гулбанис” инвестира много в техника и прикачен инвентар в последните години, за да може да отговори на това предизвикателство.
Тези трудности обясняват и защо биолозята са толкова малко в цялата страна, особено пък в Северна България. Във Великотърновска област такъв сертификат имат само производители от Горско ново село и сега „Гулбанис”. В преходния период до получаване на сертификата за биолозе, както и до края на пълния 5-годишен цикъл,  фирмата може да кандидатства за субсидии, с които се подкрепят биопроизводителите. По този начин се компенсират намалените добиви, докато лозето свикне на новия начин на обработка.
В момента „Гулбанис” обработва малко над 400 декара лозя, а от миналата година вече има и собствена изба. Тази година се очертава да е поредната неблагоприятна за лозарите с много дъждове, влага и изпарения, които водят и много мана след себе си. Лозарите трябва да полагат наистина огромни усилия, за да опазят незасегнатите досега парцели. За късмет, един от най-успешните сортове на „Гулбанис” – мускат бианко, е незасегнат от болести, поне засега, и дава надежди за добро представяне по време на гроздобера.
Количеството ще е по-малко, но разчитаме, че качеството ще е добро, казват от фирмата. „Гулбанис” произвежда бели, червени и розе вина, които могат да се намерят в търговската мрежа в региона, като най-пълен асортимент се предлага във фирмения магазин срещу Съда, както и в „Макс Марк”.
 


Ключови думи
вино биолозе
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати