Неделя, 02 Oct 2022
            
Светски

Най-добрите изби от България идват за винен фест във Велико Търново

  18.03.2019 11:58
Най-добрите изби от България идват за винен фест във Велико Търново

22 от най-добрите изби от цялата страна идват във Велико Търново, за да се включат в първото издание на винарското изложение „Сомелиер маркет Велико Търново- 2019“. Виненият фест ще се проведе на 23-ти и 24-ти март на третия етаж в мола, а организаторите са обявили 11.00 за начален час.
В изложението ще участват само български изби, които ще представят над 200 вина от всички региони в страната. На три от щандовете ще се предлагат колбаси и зехтин. Посетителите ще имат възможността да дегустират вината и да разговарят със сомелиери, които на място ще представят продукцията си от Сакар, Струма, Сандански и други известни винарски местности.
В изложението се включват и изби от област Велико Търново. Щандове ще имат Ялово, Марян, Нова Върбовка, Руевит и Свищов.
„Изненадан съм от интереса към първото издание на феста, наложи се дори да отказвам на изби, които искаха да участват. Идеята е да дадем шанс както на известните изби, така и на по-малки, които не са особено познати на пазара извън София. Във Велико Търново има два винарски магазина, а всичко друго се предлага по-веригите, но там асортиментът е ограничен. С подобен фест ще дадем възможност на любителите на качествените вина да имат достъп до различни етикети“, обясни организаторът на изложението Георги Михов. Той е създател на винения сайт „Сомелиер България“, в който са включени над 600 от общо 800 етиката български вина.
Според него тенденциите на пазара в момента са да се продават по-изчистени на вкус вина. На заден план са останали твърде острите или силни аромати. Според Георги Михов през последните три години производството на вино в България е съживено именно от малки изби, които изкарват все по-качествена продукция.
Добри са и продажбите в Европа, като български вина се предлагат в Германия, Англия и скандинавските страни. Съживил се е също пазарът към Русия, където се изнасят основно наливни вина.
В същото време винената култура на българите расте, убеден е Георги Михов. По думите му в България има почва за развитие на винен туризъм, който носи 30% от приходите на повечето изби.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
вино фест вина изложение
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати