Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Велико Търново празнува 142 години свобода

  07.07.2019 11:48
Велико Търново празнува 142 години свобода

142 години от Освобождението на Велико Търново отбелязаха днес в старата столица. На днешния ден войските на генерал Йосиф Гурко превземат града и донасят чаканата с векове свобода. Цветя и венци бяха поднесени пред паметника на търновския освободител Йосиф Гурко. Изпратен на разузнаване, военният стратег решава да предприеме атака и усилията му дават резултат.
Днес пред неговия подвиг и този на руската войска се поклониха от Руското консулство в Русе, заместник областния управител Ивета Кабакчиева, заместник-кметът проф. Георги Камарашев, народният представител Валентин Ламбев, заместник-председателят на Общинския съвет Росен Иванов, заместник-ректорът на ВТУ проф. Вихрен Бузов, общински съветници и представители на различни институции.
Заупокойна молитва пред паметника на генерал Йосиф Гурко отслужи отец Петър Иванов, след което цветя бяха поднесени и на паметната плоча пред Военния клуб. Слово за празника пред паметника „Майка България“ произнесе заместник-кметът проф. Камарашев.
А от родолюбивите организации във Велико Търново призоваха на днешния ден да бъде отдадена почит на руските воини-освободители.
„Най-важното, което трябва да знаем е какви усилия е положил българския народ за освобождението и да уважаваме нашите освободители, а не да говорим за присъствие“, сподели областният председател на Съюза на ветераните от войните на България Иван Коев.
„По този повод в учебниците в средните и началните училища трябва още по-широко да се изучава петвековното турско робство. Разбира се всички исторически факти да бъдат осветлявани справедливо“, каза за RegNews  председателят на Общинския комите „Васил Левски“ Румен Петров.
Извоюваната с много жертви свобода днес вълнуваше и жителите на старата столица.
„В днешния ден българите трябва да знаят, че за свободата трябва да се бориш, за да бъдеш истински свободен,  някои хора я забравиха, други я бъркат със свободията, но има и хора, които не са я забравили“, споделяха днес гражданите на старата столица.

 


Ключови думи
Освобождение Велико Търново генерал Гурко
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати