Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Темида

Съдия Златина Личева: ГОРС ще влезе в социалните мрежи, за да чуе мнението на хората

  30.06.2019 13:43
Съдия Златина Личева: ГОРС ще влезе в социалните мрежи, за да чуе мнението на хората

Съдия Златина Личева-Денева е новият административен ръководител на Районен съд - Горна Оряховица. Година и половина след започването на процедурата за избор на нов председател на ГОРС, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) стигна до финалното обсъждане и единодушно избра Златина Личева. В крайна сметка тя остана и без конкурент за мястото, след като другият кандидат – съдия Росица Велкова, се отказа от състезанието.
Финалното събеседване и гласуване на кандидатурата беше на 25 юни. Златина Личева беше подкрепена единодушно с 10 гласа от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Седмица след гласуването се очаква да излезе и решението, а до две седмици след това новият председател на Съда трябва да влезе официално в длъжност.
Новият административен ръководител на ГОРС е на 45 години, с близо 20-годишна кариера, преминала изцяло в Горнооряховския съд. Златина Личева – Денева е родена в Горна Оряховица. Учила е в три горнооряховски училища – Първо основно, „Вичо Грънчаров” и накрая в Гимназията. Право завършва през 1998 г. в Софийския университет. През 1999 г. започва стаж в Съда в родния си град и работи тук досега. Занимава се предимно с наказателни дела. Омъжена е, има три деца.
Смея да твърдя, че съм много организиран човек, така че имам и лични качества, освен професионалните познания, за да кандидатствам за поста. Съдия Личева прави коментара с намигване към въпроса как съвместява задълженията към трите деца, мъжа и работата.
Основният й мотив да участва в състезанието е, че е професионално и емоционално свързана със Съда в Горна Оряховица. След изтичането на втория, последен като възможност мандат на бившия председател на ГОРС Павлина Тонева, станало ясно, че никой от зам. председателите няма да се кандидатира за председател. Не ми беше безразлично дали нашият Съд ще се ръководи от човек, който го познава, или от някой отвън, така че реших да кандидатствам аз. Имам достатъчно професионален опит, а и качества на характера, които ме карат да се чувствам уверена на тази позиция, споделя съдия Личева.
Самата тя смята, че поема един добре работещ Съд и нейната задача е да развива и надгражда постигнатото високо ниво. Вижда основната си задача в отварянето на Съда към гражданите. Съдебните процедури трябва да са по-достъпни за хората, те трябва да получават повече внимание и ясни указания, за да не се чувстват изгубени в бюрократичните условности на системата
Много важна е обратната връзка с гражданите и е крайно време Съдът да намери своето място в социалните мрежи. Един добре поддържан профил там ще улесни много комуникацията между институцията и хората, които работят с нея. Освен че там ще се качват всички бланки и информации, които има и в сайта на Съда, там хората директно ще могат да изразят своето мнение за работата на институцията. А след анализ на всички мнения, било то на удовлетвореност или на критика, ще може да се коригира и работата на самия Съд.
Съдът в Горна Оряховица няма нужда от нови щатове, но пък има доста материални проблеми, смята новият председател. Старото крило на сградата, строено през 1934 г., има нужда от сериозен ремонт – да се подмени изцяло дограмата, да се изгради нова отоплителна система. Дори новото съдебно крило, което вече стана на 12 години, има нужда от ремонт и освежаване. Искам да направим така, че да има по-добра работна среда за съдии и служители и по-модерна визия и удобство за гражданите, с които работим. Това също ще бъде една от приоритетните задачи, които си поставя Златина Личева като административен ръководител на ГОРС.
Смятам, че сме добър екип и искам да продължим да работим в този дух на колегиалност и толерантност, заявява новият председател на ГОРС малко след гласуването във ВСС.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Златина Личева
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати