Събота, 20 Мар 2021
            
Общество

Кулминацията в честването на 150-годишнината на читалище „Надежда”

  07.06.2019 14:37
Кулминацията в честването на 150-годишнината на читалище „Надежда”

Днес, 7 юни, е най-празничният ден за емблематичното великотърновско читалище „Надежда”. Основано на 8 юни 1869 г. преди 150 години, в една от стаите на църквата „Свети Никола”, знаковото за новата и най-нова история на Велико Търново и България читалище цяла година отбелязва с различни събития знаменитата годишнина, но днес е кулминацията в честването й.

Тържествата бяха открити от председателката на читалищното настоятелство арх. Донка Колева: „Това наше читалище е в сърцето на всеки търновец. Където и да живее, където и да пътува, когато се върне, идва „да си го види”. Да види онова огнище на българския дух, което е дало началото на театъра и галерията в града и което днес всички признават, има огромно значение за развитието на Историческата и духовна столица на България”, каза развълнуваната арх. Колева.

Празничен водосвет извърши отец Славчо, който благослови светинята, гостите и всички работещи и милеещи за търновската светиня.

Три изложби бяха подредени и открити във фоайето на читалището. Портрети и картини от знаменити художници, подарени от читалището на Художествената галерия „Борис Денев”, за да положат нейното начало, отново се върнаха в „Надежда”, макар и само за един ден. Сред портретите бе и този на един от основателите Димитър х. Иванов - в центъра на експозицията.

Изкусни плетива, оригами, представляващи най-често лакомства, но толкова истински, че те подлъгват да ги хапнеш, бродерия и още много предмети, излезли изпод сръчните ръце на жените от Клуба за битова култура, са във втората изложба. Не напразно тя е наречена „Вълшебната нишка изплита Надежда”. Активните членове на Клуба в момента са 23 и това, което се показва днес, е представителна извадка на сътвореното от дамите.

Истински „Книжовни съкровища” се изложени във витрините в третата изложба – редки и изключителни ценни книги от хранилището и старопечатния фонд на читалище „Надежда”. В нея гостуват читалище „Зора”, с. Дичин, което също тази година отбелязва 150-годишнина и Държавния архив – клон Велико Търново. Най-старата книга е от 1588 г. – Миней, на гръцки език и собственост на читалище „Надежда”.

„Нямаме охрана и затова само днес показваме нашите съкровища. После ги прибираме, за да подготвим следващото събитие”, коментира библиотекарката в „Надежда” Ивелина Митева.

След изложбите, в салона на читалището бе премиерата на 30-минутния документален филм „Надежда – 1869” на режисьора Станимир Трифонов, посветен на юбилея и разказващ вълнуващата и дълга история на институцията. В него герои са и сега работещите и опазващи неопетнено името на читалище „Надежда” хора. Финансирането на филма е след спечелен проект по програма „Изкуство и култура” към Община Велико Търново.

И още едно важно събитие се проведе днес - национална конференция на тема ,,Читалището 19-21 век. Аспекти за неговото бъдеще в съвременното медиократично общество".

Празничният ден завършва с голям концерт „Надежда и приятели” в салона на читалището. Очаква се за него да пристигне и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ана Райковска

 


Ключови думи
читалище "Надежда" кулминация честване 150-годишнина
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати