Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Празникът на Горна Оряховица има над 130-годишна история

  29.05.2019 10:03
Празникът на Горна Оряховица има над 130-годишна история

29 май е определен за Деня на Горна Оряховица сравнително скоро, но честванията, свързани с паметта на Георги Измирлиев, имат над 130-годишна история. И през цялото това време денят на Македончето е бил един от най-важните дни в Горнооряховския календар, ден на обединение и общоградско поклонение пред един от героите на Априлската епопея.
Снимки от архива на горнооряховския колекционер Христо Димов – Лучето разказват как е протичал този ден през годините. Обединяващо е присъствието на Македончето и участието на цялото гражданство.


Освобождението заварва Горна Оряховица като съвсем нов град, само с няколко години градски статут. Общоградски празник не е имало, а всяка махала е почитала деня на светеца, патрон на църквата около която е организирана махалата. Отделните гилдии пък са почитали своя си светец. Архангеловден ден е бил един от най-големите празници, заради това че касапи, соватчии и други занаяти, свързани с колбасарството, са приели за свой закрилник Архангел Михаил.
Само няколко години след Освобождението, през 1882 г., се създава инициативен комитет за почитане паметта на Георги Измирлиев и другите загинали по време на въстанието. През 1887 г. е организирано първото честване в деня на обесването на Македончето – 28 май. Тогава се взема решение да се вдигне паметник на мястото, където е било бесилото, а площадът да носи неговото име.
На 18 октомври 1891 г. е положен първият камък в основата на паметника. Две години по-късно е изграден пиедесталът, който е проектиран от Ото Хорейши. На 28 май 1897 г. честването отново е многолюдно и събира цяла Горна Оряховица. Иван Бошнаков, който после става заместник войвода на Юнашкото дружество, облича четническа униформа и се качва на пиедестала.

В дясната ръка държи сабя, а в лявата – пушка. В тази героична поза го запечатват първите фотографи в градчето. След поставянето на бюста Юнашкото дружество пък създава традиция някой да се качва и да слага венец на раменете на Македончето. Тази традиция се изпълнява и днес, като тази чест е предоставяна на борците от местния клуб. През 1909 г. е сложен и бюстът, дело на Марин Василев. Официалното му откриване е на 6 септември 1910 г.
Катастрофалното земетресение на 1 юни 1913 г. е усетено и от паметника на Македончето. След труса бюстът се извърта на 45 градуса североизточно и всъщност така си стои и до днес.


Честванията в деня на Македончето се налагат като един от най-важните дни в календара на Горна Оряховица, която в началото на 20 век вече е преодоляла селския си облик и напредва в индустриалното градско развитие.
По традиция поклонението се организира от Общината, но участват всички – военни, пожарникари, железничари, ученици, представители на различните гилдии.

Шествията са вървели по „Темнишка” (дн. „Панайот Цвикев”) и „Станционна” (дн. „Цар Освободител”). Самият ритуал е на площада пред паметника. Само старите снимки пазят спомена от очарованието на стара Горна Оряховица – Модерната бозаджийница на братя Цветкови, манифактурата на братя Пеневи, вълнени платове на Халачев и Алексиев, манифактурни стоки на братя Табакови.

Всички тези сгради, които са създавали облика на стария площад вече ги няма. Единствена оцеляла от онова време е сградата на гърба на Пощата, където е месарският магазин.
28 май е обявен официално за празник на Горна Оряховица едва след демокрацията. Преди десетина години обаче бе решено, че не е редно да се празнува в деня на обесването и смъртта на героя. Така че 28 май остана като Ден за преклонение пред героите, а за празник бе обявен 29 май.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Празник на Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати