Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Изследователи разказаха на ученици от Горна Оряховица за Атанас Буров

  28.05.2019 14:38
Изследователи разказаха на ученици от Горна Оряховица за Атанас Буров

Кръгла маса на тема „Атанас Буров – достойният българин“ провеждат в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. Пред ученици от местни училища изследователи разказват за живота и делото на Буров. Събитието се организира от Инициативен комитет „Атанас Буров“ с подкрепата на Общината.


Сред лекторите е Николай Увалиев – журналист, писател и родственик на Атанас Буров. Сред книгите, чиито автор е Увалиев, е и „Вековете на Атанас Буров“. В нея дипломатът, политик и банкер е представен като широкоскроена и богата личност, която се намесва във важен за България момент.


От 1999 г. Николай Увалиев изцяло се е посветил на Първата социална мрежа на българите по света „Паметта на българите“, на която е управител и редактор. Девизът на мрежата е „Където и да си, българин бъди!“.
Пред горнооряховските ученици застанаха също историкът доц. Жоро Цветков и езиковедът проф. Нено Неделчев. Двамата представят исторически данни и факти в издания за Атанас Буров.


Учениците бяха запознати и с книгата „Древните бълг-ари“. Днешното събитие предхожда откриването на паметник на Атанас Буров в Горна Оряховица. Официално това ще стане утре, 29 май, когато градът посреща празника си. Паметникът ще се намира на пл. „Георги Измирлиев“.


Ключови думи
Буров
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати