Сряда, 24 Мар 2021
            
Избори 2019

Явор Божанков: Водим три битки с европейско значение за Горна Оряховица

  10.05.2019 10:27
Явор Божанков: Водим три битки с европейско значение за Горна Оряховица

Три битки с европейско значение за развитието на Горна Оряховица и региона посочи пред жителите на с.Поликраище народният представител Явор Божанков. Преместването на трасето на АМ „Русе-Велико Търново“ по-близо до Горна Оряховица, изграждането на скоростна връзка от града към нея и рехабилитация на пътя за Русе през с.Първомайци и с.Поликраище са ключовите задачи, които ще помогнат за напредъка на региона, смята народният представител.
„Европейското ни съществуване със сигурност не преминава през моста над р.Янтра в с.Първомайци, който е строен в 1800 г.“, посочи Божанков и подчерта, че трафикът на тежкотоварни камиони трябва да бъде изведен извън населените места.
„Рехабилитацията на пътя Горна Оряховица – Русе можеше да се извърши чрез европейски проект. Поне така обещаха кметът на Общината, министърът на регионалното развитие и областният председател на ГЕРБ.  Не ни казват обаче, че проектът пропадна - отхвърлен е и няма да се строи!“, заяви Божанков. Той припомни, че заедно с колегите си от ПГ на „БСП за България“ е направил предложение за включване на отсечката за финансиране със средства от националния бюджет. „Нашето предложение не беше прието. Явно е, че кметове на съседни общини са по-находчиви и намират средства. Затова голямата битка ще е да имаме друга местна власт, която да има цел да защити местните интереси“, каза Божанков и попита за каква Европа и какъв европейски стандарт говорим при положение, че още се използва тесният 120-годишен мост за преминаване на тежкия трафик.
Има шанс трасето на АМ „Русе – Велико Търново“ да минава по-близо до Горна Оряховица. „Хората направиха две жалби срещу трасето, защото управляващите избраха да строят вариант, който е на 40 км от община Горна Оряховица. Това е икономически и логистически лошо за нас, затова се срещнахме с големите работодатели и малките фирми и обяснихме на управляващите, че всеки километър удължаване на трасето намалява конкурентноспособността на местните производители, да не говорим за вредни емисии и въобще отражението върху региона. Не бяхме чути. Последва дело във ВАС. За съжаление жалбите на хората бяха отхвърлени – и вещото лице беше заинтересовано, и съдебният състав беше сменен в последния момент. Загубихме тази битка, но не сме загубили цялата война“, каза Божанков. По думите му идеята за нова магистрала е на ниво идеен проект. „Ако ГЕРБ загубят тези избори и се преборим за промяна на следващите национални избори, аз съм убеден, че ще променим трасето на магистралата и ще се борим да реализираме по-близкият вариант“, каза депутатът.
Може ли да се промени трасето на магистралата, попитаха хората. Явор Божанков потвърди, че може, ако МОСВ приеме ОВОС на по-близкото проектирано трасе. „Битката не е загубена, тъй като нито има проектиране на трасето, нито има отчуждавания на имоти, нито има други действия по идеята за АМ „Русе-Велико Търново“. В момента по АМ „Хемус“ има осигурени средства, но за другата – няма. Те трябва да дойдат от националния бюджет, т.е. от приходите от тол-такси. Управляващите обаче отлагат започването на събирането им“, каза народният представител. Има реалистичен шанс новата магистрала скоро да започне да се строи и е въпрос на политическо желание трасето да се промени, обяви той.

  Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Божанков
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати