Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

С песни, модно дефиле и демонстрации на грим и прическа Гимназията по моден дизайн отбеляза 70-годишния си юбилей (СНИМКИ)

  09.05.2019 16:27
С песни, модно дефиле и демонстрации на грим и прическа Гимназията по моден дизайн отбеляза 70-годишния си юбилей (СНИМКИ)

Гимназията по моден дизайн избра за своя най-голям празник светлия Ден на победата и Ден на Европа – 9-ти май. Днес училището отбеляза 70-годишния си юбилей. И понеже това, което творят неговите ученици и учители граничи с изкуство, за място на тържеството великотърновската гимназия избра храма на литературата – Регионалната библиотека. В разчупена атмосфера и с много настроение премина днес този празник. Ден за срещи и снимки, поздравления, цветя и веселие. Празник на младостта, красотата и талантите. Да съпреживеят тържеството със сегашните учители и ученици дойдоха бивши директори и учители, много възпитаници, които са научили занаята в Гимназията по моден дизайн. Събитието уважиха и директорите на други две елитни гимназии във Велико Търново – на Хуманитарната Павлин Витанов и на Природо-математическата Ангел Гушев. Изложба във фоайето с рисунки и скици на учениците от специалност „Моден дизайн”, на приложно изкуство, художествена обработка на тъкани показа колко много са научили те в часовете и в извънкласните форми и придаваха още цвят на празника. А на втория етаж друга изложба с купи, снимки и материали за училището от местната преса разказваше за постиженията през годините и интересни моменти от дългата му история.

 Открито на 28 февруари през далечната 1949 г. в сградата на фабрика „Филтис” като училище по свилоточене, през десетилетията Гимназията по моден дизайн преминава през най-различни трансформации. Сменя сгради, открива нови специалности за нуждите на икономиката, закрива стари, които вече не отговарят на темповете на развитие. Неизменен остава обаче професионализмът и талантът на учителите в него, които с любов и всеотдайност преподават знанията си на учениците. Да овладеят тънкостите на професиите, за да е сигурен хлябът им. В този дух беше и празничното слово на директорката на Гимназията по моден дизайн Боряна Мочева: „Много учители през годините са успели да възпитат едни добри професионалисти, които днес ние срещаме във фризьорските салони, в козметичните студия, в различните модни ателиета. Днес на нашия празник се радвам да посрещна всички вас – настоящи и бивши учители и гости… Пожелавам на всички настоящи ученици да продължат традициите на нашето училище и да се усъвършенстват в избраните професии. На добър час на всички!” С топли думи и чувство на гордост се обърна към всички присъстващи и бившата директорка г-жа Лалита Трифонова – най-дълго управлявалата училището.

 Истинското забавление дойде с интересната програма, която бяха подготвили учениците. Пред всички те демонстрираха владеенето на испански език, който се изучава наред с английския и руския, връзване на шалове по 7 начина, уменията си да правят стилен грим и прически. А в модно дефиле показаха най-различни стилове на обличане. И за да докажат, че талантите им не се изчерпват с това, пяха чудесно, а в концертната програма се включиха и техни учители. Веселото настроение завладя всички и мнозина потропваха на място.

  

В момента в Гимназията по моден дизайн се обучават ученици от специалностите „Моден дизайн”, „Фризьорство” и „Козметика”. За предстоящата учебна 2019/2020 г. училището ще приема ученици след завършено основно образование в специалностите „Моден дизайн” и „Организация и технология на козметичните услуги”.

Всеки един възпитаник на училището, избрал професиите на фризьор, козметик или свързана с облеклото се реализира на 100 процента. А голяма част от фризьорите във Велико Търново са изучили занаята именно в Гимназията по моден дизайн. За 70 години около 12 хиляди са минали обучението си в нея и са поели своя път. А сегашните ученици си пожелаха тяхното училище да бъде силно и устойчиво, за да прескочи и в следващия век.

 Празникът завърши с почерпка, но и с едно благородно дело. Учениците дадоха начало на кампания за събиране на средства за Ялчън Мирославов Мушанов - брат на тяхна съученичка, на когото престои трансплантация на бъбрек. Момчето учи в ЦСОП. Сумата е непосилна за семейството и учениците апелираха всеки, който може, да помогне. За целта беше поставена и кутия за дарения.

Ана Райковска

 

 

 


Ключови думи
юбилей Гимназия по моден дизайн
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати