Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Старата столица е център на тържествата по случай 140 от приемането на Търновската конституция

  16.04.2019 11:58
Старата столица е център на тържествата по случай 140 от приемането на Търновската конституция

Старата столица е център на тържествата по случай 140 години от приемането на Търновската конституция. Оригиналът на основния държавен закон беше внесен в Учредителното събрание, а възстановка на събитията отпреди повече от век беше пресъздадена от местния клуб „Традиция“ и актьорите от Търновския театър..
Честванията започнаха с празнична литургия в Катедралния храм, където великотърновският митрополит Григорий благослови празника. Пред Учредителното събрание представителите от клуб „Традиция“ вече бяха влезли в ролите си отпреди 140 години. А Търновската конституция беше внесена тържествено в пленарната зала.
 „Петко Славейков има една хубава приказка, че властта, която избяга от народа се сече като дърво от корен“, каза Христо Драгозов от шуменския клуб „Традиция“
„Аз съм един от редовите граждани, които ще приветстват този голям държавнически акт“, сподели преоблечен в дрехи от 19-ти век Николай Цонев.
Днес във Велико Търново пристигнаха и народните представители от БСП, които не бяха влизали в пленарна зала от два месеца.
 „Дойдохме, защото над партийните решения, над политическите- стои държавността, стои уважението и благоговението към хората, които са създали Търновската конституция, които са положили основите на държавата ни- модерна, правова, такава, каквато я имаме и днес. Истинският отговор за държавността и за това да бъдем отговорни на позициите, на които сме, да започнем да спазваме конституцията такава, каквато е“, сподели председателят на БСП Корнелия Нинова.
Премиерът Бойко Борисов не дойде за честванията, както беше обявено седмица по-рано, но президентът Румен Радев уважи програмата и през днешния ден, като коментира обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица.
 „Приветствам решението на Народното събрание, основано на историческата памет и духовно минало на град Велико Търново. Очаквам и вярвам, че това решение ще бъде уплътнено със значими събития и инициативи за запазване на нашата историческа памет“
Относно предложението на Борис Велчев за конституционни промени във връзка със статута на Велико Търново, президентът обясни, че ще разговаря с правния си екип.
 


Ключови думи
конституция честване Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати