Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Бъдещи фармацевти трупаха знание в Билковата дрогерия в Горна Оряховица

  12.04.2019 15:11
Бъдещи фармацевти трупаха знание в Билковата дрогерия в Горна Оряховица

Работете от сърце, не се надценявайте и никога не позволявайте да бъде прекъсната връзката между лекаря, фармацевта и пациента.
Този ценен урок предаде фармацевтът Катя Иванова на студенти по фармация в Медицинския колеж в Плевен. Днес младите хора гости гостуваха на Билковата дрогерия в Горна Оряховица, която ръководи Катя Иванова, за да се запознаят със спецификата на билколечението от първо лице. На Катя Иванова студентите поднесоха цвете, а тя им върна жеста със свое стихотворение.


За началото на билковото дело в Горнооряховско разказа Катя Иванова. Всъщност по-точно е да се каже началото на билковото дело във Великотърновски регион, тъй като първата дрогерия, открита на негова територия, е на Гарата в Горна Оряховица. Създава я Стефан Гайдарски през 1904 г., а във Велико Търново подобно място се появява едва 5-6 г. по-късно. Дрогерията съществува до 1956 г., а оттогава до 1999 г. се нарича билкова аптека. През 1999 г. се връща старото наименование билкова аптека.


Самата Катя Иванова е живата история на билколечението не само в региона.

В билкова аптека Иванова, която е бакалавър фармацевт, работи от 35 г. Завършила е Медицинското училище в София, Медицински колеж във Варна, бакалавърска степен защитава в София. Трудовият й стаж вече е 52 г. – има година в термостатна лаборатория на КК „Панайот Цвикев“, 2 г. в болнична аптека,  14 г. в открита градска аптека, 15 г. е управител на билкова аптека и 20 г. ръководи дрогерия „Лековита билка“. От 1 май 2015 г. дрогерията й се намира на ул. „Патриарх Евтимий“ 22 в Горна Оряховица.


Богата е професионалната биография на фармацевта Катя Иванова. Освен всичко, тя е носител на почетния знак „Кристално хаванче“, присъдено й през 2010 г. от Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите, съучредител е на инициативния комитет „Памет за Елена Грънчарова“ в Горна Оряховица, включена е в две енциклопедии – „Български бележити жени“, издадена през 2009 г. от „Сириус“, и в излязлата през 2013 г. „Бележити българи на съвременна България“ на издателство „Асеневци“. През 2015 г. Катя Иванова получи Годишната награда на Община Горна Оряховица за принос към здравеопазването. От 2 юни 2018 г. Иванова е почетен председател на бакалавър-фармацевтите в България.


За прадядо си Начо Начев – билколечител и знахар от Стара Загора, но живял във Велико Търново и Джулюница, също разказа на студентите Катя Иванова. Тя не скри гордостта си, че прадядо й е разработил 130 рецепти, а нейните са вече 135.

Не успях да намеря само билка против лицемерието, злобата, глупостта и завистта, дано вие го направите, заръча на бъдещите фармацевти Катя Иванова, и изказа надеждата си, че сред днешните й гости е човекът, който ще я наследи и ще запази билколечението в региона. 
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Катя Иванова Билкова дрогерия
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати