Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Икономика

„Складова техника” е в тежка криза, работници протестираха за заплати

  06.04.2019 06:24
„Складова техника” е в тежка криза, работници протестираха за заплати

Спонтанен протест за неизплатени заплати организираха работници на „Складова техника” в последния работен ден на миналата седмица. Според протестиращите фирмата вече трети месец им бави възнагражденията, но това е само върхът на айсберга от проблеми, които могат да потопят напълно едно от знаковите предприятия в Горна Оряховица.
„Тази година – вече сме началото на април, сме получили всичко на всичко по 250 лева за януари и февруари”, обясняват работниците. Притесненията им обаче не са само тези. Говори се, че фирмата има над 2 милиона лева задължения към доставчици. Правят се някакви опити да се обединят всички производства в една база – вероятно с цел да се продадат сградите на „Киро Конаров” и „Металургия”. Пенсионерите се назначават на граждански договори месец за месец. Хора напускат и на тяхно място не се вземат нови и това води до проваляне на поръчките. Така се получава, че като дойде поръчка за печки „Раховец”, не могат да съберат хора за конвейра. Събират се работници от други производства, те пък не са специалисти и се настройват един срещу друг. С две думи хората са притеснени не само, че не си вземат заплатите навреме, изплашени са, че „Складова техника” няма бъдеще.
„Фирмата наистина е в затруднение, но не сме се предали и продължаваме да се борим. Основната ни цел не е само да оцелеем, но да направим такава организация, че да започнем да се развиваме”, опитва се да бъде оптимист един от изпълнителните директори на „Складова техника” Тони Димитров.
След протеста в петък ръководството е обещало на работниците до 10 април да изчисти всички задължения по старите заплати и да се влезе в нормален ритъм още в края на април. В началото на седмицата в Горна Оряховица са били представители на собствениците. Обсъждано е било бъдещето на фирмата и е осигурен първи транш за изплащане на задържаните заплати. Изплащането ще стане с три превода. С първия се изчиства заплатата за януари, до края на седмицата ще бъдат дадени по още 250 лева за февруари и до 10 април – трябва да се изчисти всичко дължимо дотук. На 25 април би трябвало да има заплати за март.
Проблемите не са от вчера, а продължават вече няколко години. Основните клиенти на подемната техника на „Складова техника” са от Русия. Трудностите с руските пазари се отразиха много на дружеството и то още не може да намери начин да компенсира загубата им. От друга страна има проблеми и с пазарите на битова техника, които пък са предимно в Западна Европа. Повечето клиенти вече търсят камини, които да отговарят на новите стандарти за екологичност на Европейския съюз. Стандартите още не са влезли в сила всъщност, но търговците вече търсят производители, които могат да им отговорят. В бранша конкуренцията е много голяма и най-малкият пропуск може да те остави извън борда. „Складова техника” малко късно усети промяната  на пазара – камини с водни ризи вече не се търсят, ориентацията е към пелетните котли. Фирмата вече има своя разработка, а предлага и на други фирми, но отстъплението на пазара е факт.
По една или друга причина загубихме пазари в Източна Европа и бившите социалистически страни като Унгария, Чехия, Полша. Това се отрази на обемите и на приходите ни. Сега се опитваме да разширяваме пазарите си извън Европейския съюз и особено в Южното полукълбо, за да преодолеем сезонността при производството на камини, обяснява Тони Димитров.
Събирането на всички производства в една база е част от мерките за преструктуриране и оптимизиране във фирмата. Производството на верижни телфери, което сега е в бившия завод „Киро Конаров”, ще се премести в основната база. Преместването всъщност вече е започнало и по-голямата част от производството е на новото място.
Ръководството се опитва да намери още работа за леярната и металургията. Леярната на „Складова техника” остана единствена в региона, а преди няколко години фирмата се сдоби с линия за прахово емайлиране, която е много модерна и сега. Опитват се да я натоварят с поръчки от други фирми. Засега работят с „Терем”.
Ръководството на „Складова техника” вероятно наистина прави опити да спаси закъсалото предприятие, но пък до известна степен кризата е резултат и на постоянните смени на директори в последните години. Реално мажоритарен собственик на „Складова техника” е Иван Тодоров чрез „Фаворит Холд” и „Аутобохемия” АД. Оперативното управление обаче се осъществява от изпълнителни директори, които обичайно не се задържат дълго. След излизането на Иван Стоянов от фирмата, на поста изпълнителен директор се изредиха половин дузина управленци. Обичайно изпълнителните директори са по двама, в някои моменти и трима. Засега по-дълго се е задържал само Емил Петков, другите едва успяват да обявят, че са оптимисти за бъдещето на фирмата и попадат със знак „заличено обстоятелство” в Търговския регистър.
В крайна сметка обаче едно предприятие, което беше символ на горнооряховската икономика,  е в меко казано трудна ситуация. И отдавна вече няма тежест дори на трудовия пазар. 189 души работят в момента в „Складова техника” и голяма част от тях са в предпенсионна възраст или дори са пенсионери.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Складова техника
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати