Неделя, 02 Oct 2022
            
Икономика

"Складова техника” топи загубата, очаква печалба в края на 2018

  25.04.2018 12:24
\

Възходящият тренд на развитие в последната година – година и половина трябва да изведе „Складова техника” АД до печалба за 2018 г., обнадежден е мениджърският екип на едно от структуроопределящите дружества в Горна Оряховица.
2016 г. беше изключително тежка за фирмата и приключи със загуба от 1,2 милиона лева. След това обаче възходът е очевиден и през 2017 г. загубата е намалена с 400 000 лева. Целите са през 2018 г. финансовият резултат вече да е положителен, като разчетите са за 5000 лв. печалба.
Дружеството работи по оздравителна програма, която трябва да оптимизира разходите и да увеличи приходите.
През 2017 г. са отчетени приходи за 8,5 милиона лева. Очакванията са през 2018 г. те да бъдат 9,5 млн. лв или надеждите са за ръст от 11,6 %. Прогнозите стъпват на вече заявени поръчки за настоящата година. Поръчките за подемни механизми са четири пъти повече от тези през миналата година. В същото време дружеството разработва и нови продукти, които да отговорят на съвременните очаквания в този сектор.
Успоредно с повишаване на приходите се работи и по оптимизиране на разходите. Разработва се нова структура на дружеството, което сега има три направления и всяко от тях си има отделна администрация. През тази година ще се обединят две от направленията и ще се извърши оптимизация на персонала. В момента средносписъчният състав на фирмата е около 270 души. След реформата се очаква да бъде 220. Ще бъде направен подбор между работещите в обединяващите се звена, а около 40 са пенсионерите.
Кадрите продължават да бъдат проблем и обединяването донякъде цели да помогне и в тази посока. В едното звено липсват стругари, в другото заварчици и т.нат. Обединяването ще оптимизира наличния персонал, обясняват от ръководството на фирмата.
Продължава и тенденцията за нарастване на средната заплата в дружеството. От 754 лв. за 2016 г. тя е станала 780 лв. през 2017 г. и 800 лв. за 2018 г. В началото на тази година с 6 % са повишени възнагражденията на пряко заетите в производството. Очаква се още едно повишение през юли.
„Складова техника” разгръща и сериозна програма за привличане и обучаване на кадри. Дружеството поддържа много тесни контакти с Техническия университет в Габрово и започва програма за изнесено обучение. Част от лекциите ще са на място в Горна Оряховица, част в Габрово. Дружеството ще заплаща обучението на подбраните кадри, а в същото време ще привлича студенти за стажанти с перспектива да останат във фирмата. Сътрудничество за изграждане на кадри ще се търси и със средните училища в региона, както и с останалите технически университети.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Складова техника Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати