Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Спорт

Шахматисти от 4 държави си оспорваха Купа „Лясковец“

  22.01.2019 11:58
Шахматисти от 4 държави си оспорваха Купа „Лясковец“

Общо 93-ма състезатели от 4 държави се включиха в тазгодишното издание на турнира по шахмат за Купа „Лясковец“. Той се организира за втори път от Община Лясковец със съдействието на ШК „Асеневци” (Велико Търново) и новосъздадения ШК „Лясковец” и се провежда под патронажа на кмета д-р Ивелина Гецова. Турнирът, в който участваха шахматисти както от български клубове, така и от Турция, Русия и Македония, бе проведен в комплекс „Лесопарка“.
Участниците поздрави д-р Гецова, а наградите връчиха заместник-кметът на Лясковец инж. Росица Господинова и ръководителите на местните клубове „Асеневци” и „Лясковец” Даян Нинов и Цвета Галунова.


Купата тази година отиде в представителя на „Асеновец“ (Асеновград) Стоян Стоянов, който завърши на първо място с резултат 5.5 от 6 възможни точки. Второ - четвърто място разделиха трима състезатели, но допълнителните показатели отредиха среброто на Христо Христов от „Ивис“ (София). На трето място се нареди Вергил Василев от Ловеч, а четвъртото място остана за представителя на домакините от „Асеневци“ Лъчезар Колев.

„Тринадесетгодишната ни млада надежда отново показа блестяща игра и за пореден път прослави името на „Асеневци“. Това е трети пореден турнир, който Лъчезар завършва без загуба. Бъдещето му изглежда много обещаващо, надявам се да продължава да играе и тренира със същия голям хъс и упоритост“, коментира треньорът му Даян Нинов.
На пето място се класира представителят на с. Бов Бисер Вутов. Шестото място остана за майстора на спорта Станислав Андреев от ЦСКА (София). Първи при ветераните и седми в генералното класиране стана най-възрастният участник в турнира – 80-годишният Петър Арнаудов от Разград. В ело категорията до 1900 надделя Станислав Ботев от Русе.
Както винаги ШК „Асенвци“ не бяха забравили и малките любители на древната игра. „В нашите турнири винаги има силно участие на деца, затова и много държим да разпалваме шахматния огън в тях и да възнаграждаваме труда и смелостта, която проявяват в борбата с големите майстори“, коментираха организаторите Цвета Галунова и Даян Нинов. В отделните възрастови групи до 8, 10, 12 и 14 години бяха раздадени купи за победителите, а медалите се разпределиха отделно за момичета и момчета. При 8-годишните момичета Яна Матеева от „Чесбомб“ (Пловдив) убедително завоюва първото място, като взе и купата в същата категория. При момчетата със злато се окичи Румен Мързаков от Варна. В групата на 10-годишните купата спечели Данаил Боев от „Асеневци“.


„Дидко е голям наш талант и вярваме, че му предстоят още по-големи успехи“, с радост споделят треньорите му.
При 10-годишните момичета първа стана Стефани Бижева от „Етър“, а купата на 12-годишните отиде в Пловдив при Симеон Тодев. Златото при 12-годишните девойки завоюва Нора Рашева от Плевен. Нейната съгражданка Ева Русева пък триумфира в категория до 14 години, а купата при най-големите момчета убедително грабна Лъчезар Колев от ШК „Асеневци“.
В последната една година организаторите изградиха още една хубава традиция - да импровизират забавна вечер с музика, танци и вино от специалната изба на „Асеневци“. По този начин участниците имаха възможност да разтоварят напрежението от партиите и състезанието да се превърне в истински празник на шахмата. „Фактът, че за втора поредна година Лясковец се радва на такъв огромен интерес и събира рекорден брой състезатели, много ни радва и амбицира за още по-сериозна работа с Общината. Към момента работим с над 40 деца в училищата и детските градини и забелязваме как шахматът става все по-популярен и предпочитан спорт. Сърдечно благодарим на д-р Ивелина Гецова и нейния екип за цялостното им съдействие и подпомагане на тренировъчния процес с децата и организацията на турнира. Благодарим също така на д-р Ралица Рашева, собственик на комплекс „Лесопарка“q за прекрасната база, която стана любима на много малки и големи шахматисти. За всички участници беше осигурена и почерпка, за която благодарностите са към сладкарска къща „Жанета“, казаха организаторите в края на съревнованието.


Ключови думи
шах
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати