Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

През 2018 г. в Елена са вложени 1 млн лева в изпълнение на разумни предложения на местните хора

  23.12.2018 13:09
През 2018 г. в Елена са вложени 1 млн лева в изпълнение на разумни предложения на местните хора


Елена е красив балкански град с неповторима възрожденска архитектура, стойностни паметници на културата и богато културно-историческо наследство. Живописната природа на Еленския балкан с чистия въздух, тишината и спокойствието, традициите и обичаите, прочутото гостоприемство на еленските балканджии също са част от магията на това райско кътче на земята. Това казва с гордост кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев пред в-к ``Кореспондент``.
Възрожденският град е и център на община с общо 123 села край него, като само Габровска община я надминава по този показател. Дължината на общинските пътища, водещи до разпръснатите села и махали, надвишава 240 километра. Приказната природа и историческите забележителности в района привличат туристи от цялата страна и дори от чужбина. Близо 180 са регистрираните къщи за гости, семейни хотели, стаи за гости, хотели и бунгала с над 2200 места за настаняване, които се увеличават с всяка година.
„За да се развива туризмът като индустрия, се иска добра инфраструктура, електроснабдяване, вода, интернет“, подчертава градоначалникът.
Инж. Дилян Млъзев споделя, че кметският опит може да раздели на два периода.
„През първия мандат влязох в местната власт съвсем млад, едва на 30 години. Убедих се, че мечтите и желанията са едно, а реалността - съвсем друго. Последните два мандата оценявам като по-зрели, вече мога да приложа опит и знания, които съм придобил и на други места, където съм работил“, категоричен е инж. Млъзев.
Управникът на балканската община е доволен, че той и екипът му са успели да изпълнят голям процент от инвестиционната програма, която включва най-вече ремонт на улици и пътища. В реконструкция на улици са вложени 1 004 306 лв.
„Започна ремонтът на улицата, водеща до Спешна помощ, като инвестицията е за 200 000 лв. В подобряване на общинска пътна мрежа наляхме 242 000 лв., а за ремонт на водостоци – над 220 000 лева“, изброява инж. Дилян Млъзев.
Освен това са изградени две детски площадки в селата Каменари и Майско за 80 000 лв. За модерна социална инфраструктура са вложени близо 100 000 лв., саниране на първите жилищни блокове в китното градче пък са вложени 2 428 710 лв.
„Държа да отбележа, че по време на общественото обсъждане на бюджета за тази година гражданите проявиха голяма активност. Над 30 души дадоха много конструктивни мнения. Общината разполагаше с 1 милион лева за техните разумни предложения. Голям процент от тях влязоха в инвестиционната програма и успяхме да ги реализираме“, изтъква с удовлетворение инж. Млъзев.
Той не крие, че винаги се вслушва в думите и мнението на съгражданите си.
„Когато си открит с хората, те те разбират. Не само кметът, всеки човек трябва да държи на поетия ангажимент или преди обещае да си даде сметка дали може да изпълни обещаното. Така се печели доверие, уважение и се зачита човешкото достойнство, изгражда се авторитет и се постигат резултати“, категоричен е инж. Млъзев.
Удовлетворен е, че най-сетне ще бъде възстановено изгорялото училище в центъра на Елена, за което Общината е спечелила проект по програмата за трансгранично сътрудничество за над 2 760 000 лв. Инвестициите за емблематичния обект са за над 1 882 000 лв.
„Започва и реконструкцията на сградите на СУ „Иван Момчилов“ с внедряване на мерки за енергийна ефективност за 2 256 686 лв. Стратегията за Водено от общностите местно развитие на „МИГ общини Елена и Златарица“ по мярка 19 от ПРСР за периода 2014-2020 г. получи финансиране от 1 955 830 лв. и вече сме на етап прием на проекти по отворените мерки“, информира инж. Дилян Млъзев.
Междувременно кметът на Елена е ръководител на българската делегация в Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа за мандата 2016-2020 г. Приел ръководството като голяма отговорност и признание. Казва, че Конгресът няма реална нормотворческа, нито изпълнителна власт, а по-скоро анализира тенденциите и дава препоръки, с които отговорните институции се съобразяват. Работи се добре и ползотворно по време на сесиите, тъй като екипът е от негови колеги професионалисти, които имат голям опит в местното самоуправление и са чудесни хора.
„Зарадва ме нарастващата популярност на Празника на еленския бут, който се превърна през последните години в национално събитие, привличащо по над 10 000 посетители навръх Димитровден. Това пък като организатори ни задължава да го обогатяваме с нови идеи, атракции, изненади. Събитията, които се случват в нашия град, поддържат тенденцията от предни години те да стават все повече, по-богати и съдържателни. Така Елена ще се превръща във все по-популярна и предпочитана туристическа дестинация и място, където се случват хубави неща. Има още много работа, предизвикателствата са пред нас“, казва инж. Дилян Млъзев.
Кметът споделя, че винаги е искал в родния му град и в селата в сърцето на Стара планина да се случват хубави неща за децата и младите хора.
„Истински ме радва, че успяхме да превърнем старата градска поликлиника в Общностен център, който се изпълва с живот, каквато беше и целта ни. Успешно се развива и още една форма за свободното време на децата – лятната детска академия“, изтъква инж. Дилян Млъзев.
Към успешното ръководство на Общината е воден от кредото, че човек трябва да мечтае, иначе остава на едно място и потъва в рутината.
Земляците му често го питат дали смята да напише книга за годините му на кметуване, за прочутия Кършовски род, чийто потомък е.
„Не мисля, че съм от хората, които биха писали за себе си. По-скоро ще съдържа интересни случки и събития, срещи с различни хора, с елементи на разсъждения и анализи, защото обичам да наблюдавам хората, включително и себе си“, признава кметът на Елена.
Въпреки натоварената и отговорна работа в кметството, инж. Дилян Млъзев намира време за планински туризъм.
„Сред любимите ми занимания, които ме изпълват с енергия, е карането на колело. Обожавам да съм с приятели и с дъщеря си. Изкарахме заедно едно чудесно лято, успяхме да караме ски, да се разходим за няколко дни из Рила и Пирин. Най-хубавото е, че съм здрав и моите близки хора също, имам сили и енергия да продължавам с работа си“, подчертава инж. Млъзев.
И по повод на наближаващата Коледа се замисля дали се случват чудеса.
„Вярвам, че когато човек е добър към околните – хора и природа, му се отговаря със същото. Чудесата понякога са хубави желания, които могат да се случат. За Коледа пожелавам на всеки да изживее своето по-малко или по-голямо чудо и най-вече го пожелавам на децата“, споделя инж. Млъзев.
А за Новата година в работен план си пожелава по-големи инвестиционни намерения.
„Параметрите на новия бюджет, в частта инвестиционни разходи, са по-големи и тук голяма роля изигра НСОРБ, което защити това увеличение. Обектите, които започнахме през тази година, трябва да приключат през идната. Така че по-малко ще са новите обекти. Ще се даде предимство на разумни инвестиции, които обслужват по-голям брой граждани, инфраструктура ще се изгражда, където има по-голям потенциал на развитие и ще се използва пълноценно“, обяснява в заключение инж. Дилян Млъзев.


Ключови думи
Млъзев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати