Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Над 90 процента от блоковете във В. Търново нямат задължителен фонд за ремонти

  15.12.2018 11:36
Над 90 процента от блоковете във В. Търново нямат задължителен фонд за ремонти

Над 90 процента от блоковете в старата столица нямат създаден Фонд за ремонти и обновление, който е задължителен, научи „Кореспондент“. На практика огромната част от кооперациите във Велико Търново нарушават Закона за етажната собственост и би следвало да бъдат санкционирани.
Законодателят е предвидил въпросния фонд, за да не се стига до проблеми в жилищния блок. Средствата от него би следвало да се използват за ремонт на общите части, фасадата, покрива и други помещения. Очевидно във Велико Търново сградите са в лошо състояние и една от причините е именно липсата на пари сред кооператорите. Повечето семейства предпочитат да събират пари при появата на даден проблем. Много често обаче се оказва, че ремонтът е непосилен за бюджетите на домакинствата. Така жилищните блокове остават с течащи покриви, счупени асансьори или изкъртени мазилки.
Причината семействата да не поддържат задължителния фонд е сумата, която трябва да плащат всеки месец. Според закона домакинствата са длъжни да внасят в касата 1% от минималното трудово възнаграждение. Тоест от 2019-та година въпросната такса ще бъде 5,60  лв. за апартамент. Или простата сметка показва, че един блок с 20 домакинства би следвало да внася във Фонда малко над 1400 лв. годишно. Една прилична сума при възникване на спешен ремонт. Или за 10 години новите блокове във Велико Търново трябваше вече да са събрали около 15 000 лв. Вместо това днес десетки кооперации търсят средства за ремонт на некачествените си покриви или пък изолации.
Друг проблем за създаването на задължителния Фонд е изискването всеки самостоятелен обект в блока да бъде таксуван като апартамент, независимо дали в него живее някой или не. Така например таксата от 5,60 лв. ще трябва да бъде заплащана от собственици на магазини и гаражи. Нещо, което никак не се харесва на голяма част от хората. Но практиката показва, че именно тези хора са първите, които настояват за събиране на пари от целия блок, когато получат някакъв теч в магазина си или пък се окаже, че тяхна собственост е пострадала по една или друга причина.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
ремонти фонд блокове жилища
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати