Сряда, 17 Мар 2021
            
Други

РИОСВ – Велико Търново се отчете за свършеното през 2018 г.

  12.12.2018 14:06
РИОСВ – Велико Търново се отчете за свършеното през 2018 г.

Директорът на РИОСВ Елена Стефанова и експертите  на екоинспекцията Гинка Савчева, Валя Динова и Милка Асенова събраха медиите за заключителна пресконференция днес, на която изнесоха данни за извършените проверки през изминаващата година, контролната дейност, която са упражнили и за нови и приключени проекти.

 Преди дни е издадено комплексно разрешително на „Кроношпан” във връзка с разширяването на предприятието. Едно от изискванията е задължително изграждане на автоматична контролна станция за измерване на замърсяването на въздуха. Тя ще бъде обслужвана и от експерти на РИОСВ, ни информираха присъстващите. Резултатите ще могат да бъдат виждани в реално време. Засега само от екоинспекторите. Дали ще е достъпна за гражданите, още не се знае. Процедурата по съгласуване на местоположението на станцията вече е в ход, трябва да бъдат съгласувани и показателите. Кога и след колко време обаче ще бъде изградена и ще заработи тази станция, никой не знае. Конкретни срокове няма.  

1021 са общо проверките на територията на Великотърновска и Габровска области, които са направили експертите, като от тях 35 % са извънпланови. Предписания са направени на 205 обекта, като само един не ги е изпълнил. В резултат на контролната им дейност е преустановено изтичане на непречистени отпадни води в дере в с. Никюп, заустване на недостатъчно пречистени отпадъчни води от Металообработващ завод в с. Царева ливада, горене на отпадъци.

След предписания общо 364 дка площ е почистена от отпадъци в населени места, край пътищата, корита на реки и др.

В резултат на навременната намеса на експертите по биологично разнообразие са спасени 15 броя защитени видове птици в безпомощно състояние и са изпратени за лечение в спасителен център в Стара Загора.

73 972 лв. са постъпили в 7 общини от областите Велико Търново и Габрово след наложени санкции за замърсяване на въздуха и водите от началото на годината до края на ноември. Най-много от тези средства – 21 264 лева,  са преведени на община Горна Оряховица. Следват общините Велико Търново и Свищов. Тези пари трябва да се влагат за екологични проекти.

128 жалби и сигнали са получени в РИОСВ. Екоинспекцията е предприела действия по 106 от тях, а 22 бр. са препратени за решаване по компетентност от други институции. Най-много от сигналите са за нерегламентирани сметища. Те са за населените места в общините Павликени, Горна Оряховица, Велико Търново и Севлиево, съответно – Мусина, Върбовка, Лесичери, Първомайци, Дебелец, Ялово, Килифарево, Дичин, Градница и др. Продължават сигналите за отглеждане на голям брой животни в населените места и произтичащите това миризми и замърсяване с тор.

 Повече от 600 тона пестициди във Великотърновска и

 Габровска области ще бъдат окончателно обезвредени

На 3-ти декември стартира проект за екологично обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други продукти за растителна защита с изтекъл срок на годност, които българското земеделие използваше засилено през 70-те години на миналия век. На тази дата е отворен склада за такива продукти в с. Вардим, община Свищов. Проектът се изпълнява от ПУДООС към МОСВ по програмата за българо-швейцарско сътрудничество и ще приключи в средата на 2019 г. На територията на РИОСВ – Велико Търново има 12 склада, в които се съхраняват тези 614 323 кг отпадъци. Те, както и 600 тона земни маси, премесени с пестициди, ще бъдат преопаковани и транспортирани в Швейцария за окончателно обезвреждане. След приключване на проекта РИОСВ ще контролира само 4 бр. площадки с общо 46 бр. ББ-кубове в землищата на община Полски Тръмбеш и в землището на Стражица. Тези ББ-кубове представляват огромни циментирани кубове, без никакви течове, намиращи се на бетонирана площадка и в тях пестицидите могат да се съхраняват 300 години.

През 2018 г. приключи българо-румънския проект „Иновативно и съвместно управление на зони от Натура 2000 в трансграничния регион на река Дунав” на обща стойност 1 082 716,06 евро. Благодарение на него е създаден съвместен план за управление по-добро администриране за 4 зони от Натура 2000, като двете на българска територия са остров Вардим и Рибарници Хаджи Димитрово. Направени са теренни проучвания, изготвени са карти и оценка на състоянието на видовете птици в тези две зони и устието на река Олт в река Дунав и Сухая в Румъния.

Ана Райковска          

   

 


Ключови думи
РИОСВ - Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати