Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Кулинари от 4 общини си мериха кокошите чорби в Козаревец

  08.09.2018 17:03
Кулинари от 4 общини си мериха кокошите чорби в Козаревец

С Ден на кокошата чорба продължиха кулинарните празници в Козаревец. За осма година в лясковското село се събраха майстори, този път от 4 общини, които показаха какво знаят от бабите си и какво привнасят от наши дни при готвенето на чорбата. Празникът се провежда по идея на вече покойния кмет на Козаревец Парашкев Парашкевов.
За козаревчани кокошката е нещо, което показва просперитет в едно семейство и носи със себе си празничност. През последните години празникът стана емблематичен не само за селото, но и за община Лясковец, а участниците и гостите му се увеличават с всяко следващо  издание.

От ранни зори бяха разпалени 16 огнища в градинката пред читалището в селото. На тях отборите сготвиха чорби, оценявани от жури с председател управителят на хотел ``Панорама`` във Велико Търново Пламен Караджов.
Сред най-атрактивните участници бяха ``Веселите готвачи``, които представяха НЧ ``Звезда 1905`` от горнооряховското село Правда.

Тимът участва за първи път, а главен край казана бе Красимир Ненов. Избрахме него, защото прави чорбата най-добре, обясниха съотборниците му, докато черпеха с ябълкова ракия. Мащерката – прясна и суха, е тайната ми, тя дава на кокошата чорба по-особен вкус, не скри секрета си Красимир.
Готвач с 30-годишен стаж като готвач пък ръководеше нещата край казана на ККП ``Детелина`` към читалище ``Надежда 1928`` в стражишкото село Балканци. Морков, чушка, лук варим в бульона от варенето на кокошката, после застройваме само с жълтъци, разказа Грета Косева.
6 щастливи кокошки къкреха в 100-литровия казан на отбора на организаторите на празника. Продуктите са събрани с помощта на кмета Красимира Колева от отзивчиви дарители от селото.

По традиция т. нар. кметски отбор не участва в конкурсната програма и пак по традиция раздаде по черпак от готовата чорба на всеки гост на празника.


Докато журито опитваше и избираше най-вкусната чорба, близо 200 самодейци пееха и танцуваха на сцената пред читалището в Козаревец.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Козаревец
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати