Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Регионален фестивал на българската погача се проведе в село Овча могила

  16.06.2018 13:45
Регионален фестивал на българската погача се проведе в село Овча могила

На 15 юни в с. Овча могила за пореден път се отдаде значимо внимание на българския хляб. Регионалният фестивал на българската погача, организиран от Народно читалище „Съзнателност 1899“ и кметство с. Овча могила, бе открит от председателя на Читалището и кмет на селото Нели Великова. Великова приветства участниците и гостите, пожела успех на най-добрите сред тях и прочете поздравителен адрес от народният представител д-р Станислава Стоянова.
Както всяка година, фестивалът започна с традиционното замесване на домашна питка.

Тази година баба Ненка Симеонова, позната сред своите съселяни си като баба Неша, показа майсторство при месенето на хляб по традиционния начин, познат на българите от векове. През това време изложените експонати в залата на читалището се оценяваха от компетентно жури в състав: председател – Диана Блажева и членове – Любомира Петрова и Ваня Цветанова. Хлебните изделия, които бяха 70 на брой, бяха разделени в три категории: „Обреден хляб“, „Съвременни хлябове“ и „Други тестени изделия“, като в последната намериха място баниците и сладкишите. Тази година журито беше изключително затруднено при оценката на разнообразните тестени изделия и добави още една категория. Категорията „Други“ беше за тези, които не се вписват в останалите три. Дегустирайки всеки един от експонатите, журито направи своя избор, след което най-вкусните и интересни бяха наградени.
Трето място в категорията „Съвременни хлябове“ спечели и председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов,

който за поредна година участва със свое изделие във фестивала. Наградите на победителите бяха връчени от председателя на Народно читалище „Съзнателност 1899“ и кмет на кметство с. Овча могила Нели Великова. Отличени бяха също най-младият и най-възрастният участник, както и най-добре подреденият битов кът. Дипломи за участие в Регионалния фестивал получиха всички 60 участника, а за празничното настроение се погрижиха танцовите и певчески състави, и оркестърът към Народно читалище „Съзнателност 1899“, село Овча могила.


Ключови думи
Овча могила
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати