Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Търновски стажант-лекар представи интересен клиничен случай на международен форум

  18.04.2018 12:21
Търновски стажант-лекар представи интересен клиничен случай на международен форум

Търновката и стажант-лекар Даян Трифонова представи особено интересен клиничен случай от практиката на доц. д-р Светлозар Стойков на международно признат форум за млади учени в областта на биомедицината, събрал над 600 участници от два континента. Впечатляващото събитие – „Черноморски симпозиум за млади учени в биомедицината 2018”, бе организирано и домакинствано от МУ „Проф. Параскев Стоянов” във Варна за шеста поредна година.
Четиридневният форум приключи преди броени дни, а участниците му представяха своите разработки на английски език. Полето на биомедицината включва всички подразделения на медицината, както и всички подразделения на биологията, свързани с медицината. Това са всички клонове на медицинската наука, на денталната медицина, на фармацията, общественото здраве, молекулярната медицина, нанобиотехнологията, биологично инженерство, биоинформатика и др. На практика всякакви изследвания, направени от студенти, или „живи примери” от различни отрасли на науките за живота и свързани с медицината бяха представени на конгреса.
Един от тези случаи, предадени чрез постери и няколко минутна презентация пред заинтересувана аудитория, бе на 25-годишната търновка. Клиничният случай е на рядка вродена аномалия - атрезия на химена /липса на отверстие на ципата, стесняваща входа на влагалището/ и дългосрочните последици от по-късното му диагностициране, който стажант-лекар Даян Трифонова видяла по време на стажа си по акушерство и гинекология във Велико Търново.
Участието си тя до голяма степен дължи на началника на Отделението по акушерство и гинекология в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезово” доц. д-р Светлозар Стойков, д.м. и д-р Василена Топузанска. Младата жена е силно впечатлена от професионализма, всеотдайността и търпението, с което обучава своите стажант-лекари доц. д-р Светлозар Стойков и по всичко личи, че съвместната им научна работа ще продължи.
Черноморският симпозиум за млади учени в областта на биомедицината е поле за изява на млади студенти от Европа и Азия, които се стремят да правят наука и така да представят своите умения като научни работници и като водещи – презентатори.


Ключови думи
доц. Светлозар Стойков
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати