Събота, 20 Мар 2021
            
Общество

Съветът на Европейските общини заседава във Велико Търново

  12.04.2018 15:30
Съветът на Европейските общини заседава във Велико Търново

Съветът на Европейските общини заседава във Велико Търново. Изнесеният форум беше открит от кмета на старата столица Даниел Панов, който е председател и на Националното сдружение на общините в Република България. Той приветства гостите и им пожела да се насладят на красотите в старата българска столица.
„Велико Търново е бил повече от 200 години столица на България, свързан е с много исторически моменти. Тук има много паметници на културата, които ни напомнят за величието на българската държава. Те ще Ви заредят с много духовност и се надявам да обикнете нашия град, както всеки, който е дошъл тук, го носи в сърцето си. Надявам се, че на този форум ще се приемат важни неща, които са свързани с местната власт“, сподели в приветственото си слово Даниел Панов.
За събитието във Велико Търново пристигна и генералният секретар на Съвета на европейските общини Фредерик Валие. Той сподели вижданията си за развитието на Европа такава, каквато е в мечтите му.  Валие изрази общите и консенсусните позиции по визията на европейските местни и регионални власти за бъдещето на Европа, кохезионната й политика и бюджетът на Съюза за периода 2021-2027 г.
„В нашите мечти това ще бъде една Европа, която наистина сплотява всички граждани, прилагайки един и същ кохизионен подход. С гарантирана свобода на придвижване. Една Европа, в която можете да се учите навсякъде и Европа, която не е разделена по стандарт на живот“, сподели Валие.
В рамките на форума заместник - министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Олег Петков представи приоритетите на българското Председателство.
„България пое ротационното председателство в период, в който от голямо значение са солидарността и единството. Заложили сме 4 основни приоритета. Първият е посветен на бъдещето на Европа и младите хора, вторият е европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани, третият е сигурна и стабилна Европа и четвъртият приоритет е дигиталната икономика и уменията, които са нужни за бъдещето“, обясни Олег Петков.
За участие в заседанието във Велико Търново пристигнаха още генералните секретари и директорите на двете асоциации на общините и градовете на Австрия, на Фламандските градове и общини от Белгия, на Съюза на градовете и общините от Чешката република, на асоциацията на регионите от Дания, на общините от Естония, на Френската асоциация на общините и регионите, съседите ни от Гръцката и Румънската асоциации на общини, на асоциациите на местните власти от Литва, Люксембург, Обединеното кралство, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Испания и от Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа.
Организацията на Съвета на Европейските общини е най-голямата асоциация на местните и регионални власти в Европа. Нейни членове са 60 асоциации на местни и регионални власти от 41 европейски и извън европейски държави.

Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Общини заседание Велико Търново ЕС Председателство
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати