Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Опасни скелета на саниращи се блокове са най-честите нарушения

  28.03.2018 13:08
Опасни скелета на саниращи се блокове са най-честите нарушения

Основният проблем са необезопасените скелета при блокове, които се санират, заяви  директорката на Инспекцията по труда – Велико Търново инж. Невена Стефанова на редовния съвместен брифинг с Бюрото по труда. От този вид са най-честите нарушения при осигуряване на безопасни условия на труд, които са 25 % от всички нарушения, разкрити от инспекторите. Липсата на фирмена политика в насока безопасност и здраве при работа са главните причини за трудовия травматизъм, смята тя.  

 Строителството отново е първенец по брой нарушения. Най-много са и строителните фирми, проверявани през месец февруари, както и най-санкционирани. Спрени са от експлоатация 2 участъка на необезопасени строителни площадки в старата столица, пряко застрашаващи живота и здравето на работниците.

 През изминалия месец Инспекцията по труда – Велико Търново е извършила 122 проверки на 122 предприятия, които са най-вече в дребния и среден бизнес. Проверени са и 1 предприятия с персонал между 250 и 499 души и 2 големи, в които работят повече от 500 лица. Проверявана е и една фирма по инициатива на ТД на НАП и ТД на НОИ – Велико Търново.

 Общият брой регистрирани безработни през февруари е 2353, като за община Велико Търново те са 1644, община Елена – 425 и община Златарица – 284. Спадът на безработицата в сравнение с предходния месец е със 123 души, или 5 %. Общото равнище на безработица е почти константно – 4,9 % за трите общини. Голям е броят на хората без работа над 50-годишна възраст – 850 или 36,1 % от всички регистрирани безработни, макар че и там има спад.

   394 са заявените свободни работни места, които са се увеличили със 178 в сравнение с януари 2018 г. Най-много работници се търсят в община Велико Търново, а в община Златарица е обявено през февруари само едно работно място.

 Начин да съвпаднат интересите между търсещите работа и работодателите е Трудовата борса, която Бюрото по труда – Велико Търново организира на 18 април от 13,30 часа в зала „Преслав” на Интерхотел „Велико Търново”. Директорът Обрешко Нечев призова за участие и двете страни. Тепърва започва регистрацията на фирмите-работодателки.

 Според него, тенденцията при тези трудови борси е много изменена. Докато преди десетина години на нея са се явявали повече безработни, сега повече заявки за участие и по-голям интерес проявяват фирмите. Или, към днешно време, предлагането многократно превишава търсенето.

Ана Райковска

 


Ключови думи
Бюро по труда - Велико Търново Инспекция по труда - Велико Търново февруари 2018 г.
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати