Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Бум на разрешителни за работа на лица до 18 г., издадени от Инспекцията по труда – Велико Търново

  28.07.2018 08:41
Бум на разрешителни за работа на лица до 18 г., издадени от Инспекцията по труда – Велико Търново

 До средата на 2018 г. Инспекцията по труда – Велико Търново е издала 39 разрешителни за работа на непълнолетни лица. В сравнение с миналата година ръстът е голям, а поначало от Инспекцията не помнят от кога не са постъпвали толкова искания. Желанията на младежите са да работят основно в сферата на услугите. Това се разбра на съвместния брифинг на Инспекцията по труда, Бюрото по труда и РДСП – Велико Търново вчера.

 249 проверки са направили трудовите инспектори на фирми и работодатели, като 46 от тях са по постъпили сигнали на граждани и други институции главно за нарушени трудови правоотношения на работниците и служителите.

Най-честите нарушения за периода май-юни, които са установени, е че се нарушава установеното работно време и време за почивките по време на работа, както забавяне на заплатите. Сумата на неизплатените трудови възнаграждения е за 22 892,33 лв., за което са направени предписания.

 При повторни проверки инспекторите са установили още 50 нарушения по неизпълнени предписания и на работодателите са съставени актове.

 Засилени е контролът в отрасъл „Растениевъдство и животновъдство” покрай сключването на еднодневни трудови договори.

 Общо 1782 са регистрираните безработни за месец юни за общините Велико Търново, Златарица и Елена, отчитат от Бюрото по труда. За 1 работно място са се конкурирали трима души. Ръстът на безработицата е 3,7 %, като тенденцията тя да спада продължава.

 Свободните работни места са 409, а работодателите от всички отрасли изпитват остра нужда от квалифицирани работници.

 По време на проведения концерт на 20 юли т.г. в Летния театър за информиране, установяване на контакт и мотивиране на младите хора, от Бюрото по труда се похвалиха, че над 450 младежи са го посетили, а 303 от тях са попълнили анкетни карти.

 Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на еднократна целева помощ за първокласници в размер на 250 лв. Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи класна държавно или общинско училище. За предходната година такава помощ са получили 1176 семейства в общ размер на 299 750 лв.

 Приемат се и заявления за отпускане на целева помощ за новия отоплителен сезон. Право на нея имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца е по-нисък или равен на 75 лв. месечно.

Ана Райковска  

 

 


Ключови думи
Инспекция по труда - Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати