Събота, 01 Oct 2022
            
Крими

Телефонни измамници завлекли жена с 8 хил. лв.

  23.02.2018 14:25
Телефонни измамници завлекли жена с 8 хил. лв.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе обвинителен акт срещу трима извършители на телефонна измама. Обвинението е срещу Златко Ж. и Цветомир А. -двамата от Павликени, и Златко В. от Горна Оряховица.

На 21.11.2017 г. тримата се срещнали в Павликени и решили да си набавят пари, като извършат телефонни измами. Снабдили  се с мобилни телефони и SIM карти, регистрирани на други лица, и започнали да звънят на различни стационарни номера с кодове на села от община В. Търново. Обвиняемите предварително се сговорили да въвеждат жертвите си в заблуждение, като се представят за служители на МВР и да разиграват сценарий, при който искат съдействие за залавяне на престъпна група, извършваща телефонни измами.
В 15.56 ч. Златко В. се свързал с жена от с. Пчелище на стационарния й телефон, представил се за полицай, обяснил, че работи по случай за задържане на телефонни измамници, за което било необходимо да му съдейства. Същият поискал от жената да посочи мобилен телефонен номер, чрез който да се свърже с нея и да поддържат постоянна връзка. Жената се доверила и дала искания номер. В 16.44 ч. Златко Ж. се обадил на стационарния телефон на пострадалата, преправил гласа си на женски, като се представил за дъщерята й, и обяснил, че е пострадала и трябват спешно пари за операция. След това Златко В.  отново преправил гласа си и обяснил, че е "лекар", като поискал 5 000 евро, за да започне неотложната операция на дъщеря й.
Докато провеждала разговора на стационарния телефон, обвиняемите позвънили и на  мобилния, на който „полицаят“ й казал да приготвя парите, за да може полицията да хване измамниците с доказателства, като след това парите ще бъдат върнати. Обвиняемите умишлено държали жената на двата  телефона, за да не може да се свърже с други хора и да не й дадат възможност да осъзнае, че е жертва на телефонна измама. Пострадалата събрала всичките си пари – 8 хил. лв., и по дадените указания ги оставила до контейнер. През това време обвиняемите се придвижили с лек автомобил до с. Пчелище, взели парите, след което се върнали в гр. Павликени, където разделили сумата.
По искане на Прокуратура Златко В. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Предстои насрочване на делото.


Ключови думи
телефонна измама Пчелище
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати