Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Нова измама: Мними банкери теглят пари от сметки чрез приложение

  03.02.2022 14:09
Нова измама: Мними банкери теглят пари от сметки чрез приложение

За нов вид опити за измами по телефона предупреждават от Националната полиция. Става въпрос за случаи, при които измамници се представят за банкови служители и карат хората да инсталират на телефоните си приложения за отдалечен достъп.
По този начин престъпниците могат да влязат в приложенията за онлайн банкиране и да източат сметките на измамения. 

Първите подобни опити за измами са регистрирани у нас в средата на миналата година. Криминалисти от Главна дирекция "Национална полиция" обясняват, че обикновено човек получава обаждане от мним банков служител. Той иска от жертвата да инсталира в смартфона си приложение за отдалечен достъп. По този начин престъпните групи добиват информация за телефона на измамения и контролират приложенията му за онлайн банкиране, ако има инсталирани такива.

Освен тези опити за измами, криминалистите отчитат и още един начин. С получаване на съобщения с линк, в които се искат повече данни за банковата карта на конкретния човек под предлог, че има проблем с нея.

В същото време от МВР отчитат спад на телефонните измами като цяло. Въпреки опитите на измамниците да използват Covid-19 в схемите си, този начин за измама не е успял.  


Ключови думи
телефонна измама
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати