Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Държавната търговска гимназия стана на 133 г.

  09.02.2018 15:01
Държавната търговска гимназия стана на 133 г.

В три поредни дни колективът и учениците на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ в Свищов отбелязаха патронния празник на училището. Празничните изяви стартираха на 7 февруари в Художествената галерия „Николай Павлович“ с откриване на изложба, носеща името на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“.
На 8 февруари факелно шествие мина от Професионалната държавна търговска гимназия до Паметника на дарителите в центъра на града. С този жест ученици и учители се преклониха пред делото на своя патрон Димитър Хадживасилев, който през 1885 година прави дарение от 240 хил. лева за създаване на държавно училище, в което да се преподава политическа икономия и с което поставя началото на икономическото образование у нас.
На 9 февруари празничният ден започна с тържествен ритуал по вдигане на знамената на Република България, ЕС и ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, след което всички присъстващи положиха цветя на бюста на Дарителя. Представители на Община Свищов бяха директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов и началник отдел „Образование“ Румяна Кузева, които връчиха и поздравителен адрес от името на кмета на Свищов Генчо Генчев.
След официалната част учениците по професия „Организатор на туристическа агентска дейност“ бяха подготвили екскурзоводска беседа за гостите, чрез която демонстрираха знания и умения, придобити по време на своето обучение. По същото време в училището бяха открити две други събития - кръгла маса на тема „Предизвикателствата пред малкия и среден бизнес“ с участието на настоящи и бъдещи предприемачи, организирана от учебно-тренировъчните фирми при ПДТГ, и дебат, засягащ темата за равенството между половете, който насочи вниманието върху борбата срещу разликата в заплащането на мъжете и жените.  За поредна година стартира и традиционният баскетболен турнир „За купата на Дарителя“, който се  провежда в Спортен комплекс „Свищов“.


Ключови думи
Търговска гимназия Свищов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати