Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Жулиета покорява Москва, но мечтае за България

  14.01.2018 07:45
Жулиета покорява Москва, но мечтае за България

Бившата председателка на Градския ученически парламент Жулиета Войнова от половин година не живее във Велико Търново. Всъщност тя не живее и в България. Младото момиче вече покорява своите върхове доста по- на север. Изненадващо за мнозина, донякъде и за самата нея, но Жулиета избира да продължи образованието си в Русия. Москва се оказва нейната надежда за реализиране на всички мечти и хубави моменти, които й предстоят.
С желание се преборва за квота в Русия
В началото младото момиче твърдо било решило да учи в България, но по-късно взела трудното решение да замине за Русия, където по думите й ще получи по-добра диплома. Благодарение на Програмата за обмен на студенти между просветните министерства на двете страни и Руския център у нас. Жулиета се преборва за една от квотите с перфектен резултат. Получава правото да учи безплатно и да ползва общежитие на много ниска цена. Записва „Реклама и връзки с обществеността“. Твърди, че в България няма традиции в тази специалност, затова се надява, след като завърши, да донесе у нас своите знания, с които да развие бранша. Преди това обаче трябва да завърши Държавния руски университет за технологии, дизайн и изкуство „А. Н. Косыгина“.


В центъра на Москва
Трепетите около кандидатстването отминали и Жулиета Войнова се оказала в центъра на Москва. Там се намират общежитията, в които е настанена. За нейно щастие се запознава още през лятото с българка, която става нейна съквартирантка. Културният шок от сблъсъка с десетки различни националности обаче бил доста голям. В стаята било настанено момиче от Екваториална Гвинея, което не се съобразявало особено със своите колежки, говорело гръмогласно и постоянно пеело. В съседната стая пък имало иранка, която се оказала доста добра и сериозна студентка. Така или иначе Жулиета трябвало да свикне с атмосферата и не след дълго момичетата от всички краища на света започнали да си готвят заедно и една на друга да показват специалитетите от своите страни. Иначе общежитието било доста занемарено, апартаментът имал нужда от ремонт. За щастие в стаите преди живял българин, който оставил килими, пералня и други принадлежности.
Близкият изток в Москва
Първата година на Жулиета ще премине в изучаване на руски език и история на Русия. В групата й има основно студенти от Близкия изток - Турция, Иран, Ирак, Бангладеш, Сирия… Всъщност привличането на най-умните студенти от цял свят е държавна политика за Русия, която има нужда от специалисти и влияние в различни региони, след като те се завърнат по родните си места. Различните религии не пречат на младото момиче да бъде приятел с всички в групата. Дори било много забавно, когато всички разказвали за обичаите си.
Българската кухня е номер 1
Москва ми се стори пищна, светла, голяма и красива, разказва Жулиета. Нищо че й се наложило да ходи на първия си изпит със саковете и да спи на хотел, защото все още нямала осигурено общежитие. Твърди, че руснаците нямат хубава кухня, затова често си готви български специалитети. Имало български магазин, но стоките там не били родни, а произведени на различни места. Имало и два български ресторанта, в които готвели добре, но все пак с доста големи различия от кухнята у нас. Водка и квас не се научила да пие, въобще откъм храна и напитки Жулиета е категорична, че няма по-добро от родното.
Всички били чували за България
Всъщност колегите на Жулиета са чували за България. Учили са за страната ни по история. Много от тях имат приятели в България, а един палестинец дори споделил на Жулиета, че знае какво е ракия. Оказало се, че има българин за съсед, който вероятно го е черпил с националната ни напитка. Руснаците също се отнасяли с уважение към страната ни, казвали, че са ходили на море у нас, но станело ли въпрос за политика, лицата им ставали сдържани и мрачни. Всъщност руснаците хич не били доволни, че сме станали част от държавите, наложили санкции на Русия. Това не можели да ни го простят и вероятно са прави.


Руснаците не харесват Запада
Приятелите са тези, които най-много липсват на Жулиета. Връзките в България и динамичния живот във Велико Търново. Доста й липсва и Градски ученически парламент, неслучайно като си дошла за празниците, първо излязла със старите приятели от организацията. Това което не й харесва в руснаците е, че винаги бързат и понякога са по-студени към чужденците. Това изненадало Жулиета, която била убедена, че в Русия няма да чувства такава дистанция. Всъщност руснаците изобщо не харесват Запада, а България днес е част от ЕС, обяснява Жулиета.
Московското метро не е като това в София
Според нея руснаците са си улеснили живота с технологиите, но не чрез безцелно сърфиране. Жулиета има приложения, които й помагат да се придвижва в Москва и да не се губи. Намира интересни места, за които в интернет трудно се намира информация. Червеният площад е огромен, твърди Жулиета, но още по-голямо е Московското метро. Там има и музей, а станциите са изключително чисти и красиви. Транспортната схема е много добра, Жулиета не се е губила нито веднъж и ползва подземните влакове всеки ден.
Има време за любов
Жулиета казва, че не е срещнала все още любовта в Русия. Но се надява този момент да се забави малко, за да не й попречи в ученето. Вече е част от Студентския съвет на своя университет. Иначе нейната мечта е да се върне в България, за да се реализира в Родината. Нейното най-силно желание е да научи повече в Москва, за да го приложи у дома. В същото време Жулиета не прекъсва и обществения си живот в България. От скоро е част от младежката организация на КНСБ във Велико Търново.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
Жулиета Войнова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати