Петък, 19 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Болницата в Горна Оряховица спасиха пациент с рядко срещано усложнение на жлъчно-каменна болест

  10.07.2024 09:10
В Болницата в Горна Оряховица спасиха пациент с рядко срещано усложнение на жлъчно-каменна болест

Хирурзи от МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица извършиха сложна операция, при която извадиха камък от тънкото черво на 67-годишен мъж. Операцията премина успешно, пациентът вече е изписан в много добро състояние и си е вкъщи.

"Такова усложнение на жлъчно-каменна болест е рядко срещано в медицинската практика, а рискът от летален изход - висок", коментира началникът на Хирургично отделение в болницата д-р Пламен Маринов, който извърши операцията.

На 27 юни т. г. пациентът отива с оплаквания за болки в корема в Спешна помощ - Велико Търново, откъдето е върнат, след това в Спешна помощ - Горна Оряховица, откъдето също е отпратен вкъщи. След като потърсва помощ в Първо вътрешно отделение в МБАЛ, след преглед е установена чревна непроходимост и той е приет в Отделението по хирургия от д-р Мирена Коцева. На следващия ден д-р Пламен Маринов и колегата му гастроентеролог д-р Илко Костурков обсъждат случая, като търсят причината за чревната непроходимост (илеус). След пълни изследвания и извършена фиброколоноскопия, те откриват, че в тънкото черво на пациента е заседнал камък, който е преминал от жлъчния мехур там.

Междувременно състоянието на пациента се влошава, насрочена е спешна операция, при която се потвърждава, че в корема има чревна непроходимост и е налице начало на перитонит. Оперативният екип изважда камък, заседнал в тънкото черво, с размери: дължина 4 см и широчина 2,5 см.

"Механизмът на тази патология е следната: образуван в жлъчния мехур камък пробива стената му вследствие на множество възпаления и мигрира в червата, отправяйки се към изхода, като накрая се заклещва в тънкото черво. Самата операция - ентеролитотомия, не е толкова уникална, а по-скоро фактът, че много рядко се случва камъкът да се придвижи към стомаха, в дебелото или в тънкото черво. И ако той е по-голям от 2 см, запушва тези органи и води до чревна непроходимост. Тази болест за пръв път е описана през 1635 година от датския лекар Расмус Бартолин. Въпреки, че днес медицината е напреднала, смъртността при такова усложнение още е висока - от 16% до 30%. Такова усложнение се среща много по-често при жени, отколкото при мъже. За 37-годишната ми практика това е едва третият случай с мигриращ камък от жлъчния мехур, с който се срещам, първите два такива случая имах в болниците в Бяла и в Нюкасъл", коментира д-р Пламен Маринов. Той допълва, че пациентът още на петия ден след операцията е бил напълно възстановен и захранен.

Д-р Маринов подчертава, че често това усложнение на жлъчно-каменната болест е подценявано както от пациентите, така и от медицинските специалисти. "Необходима е превенция - когато се установи, че в жлъчката има камъни, навреме да се отстранява жлъчния мехур, за да не се стига до такива рискови ситуации. Също така, когато идват пациенти с болки в стомаха с неясен произход, когато налице е чревна непроходимост, да се провери дали се касае за такъв тип усложнение", съветва още хирургът.

Предстои д-р Маринов да направи пред колегите си презентация, в която подробно описва този рядък случай.


Ключови думи
МБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Пламен Маринов
Последни
Седмицата
Анкета