Петък, 19 Юли 2024
            
Темида

Повдигнаха обвинение на мъжа, помлял 9 коли при гонка с полицията

  28.06.2024 16:22
Повдигнаха обвинение на мъжа, помлял 9 коли при гонка с полицията

Районна прокуратура – Велико Търново привлече в качеството на обвиняем 30-годишен мъж за хулиганство на пътя при управление на автомобил, неподчинение на полицейски органи, причиняване на телесна повреда на полицейски служител и за повреждане на чужди движими вещи – девет автомобила, като причинените щети са на приблизителна стойност 10 000 лева.

E. Н. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 27.06.2024г. в гр. Велико Търново, противозаконно пречил на орган на властта – полицейски служители от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР  В. Търново, да изпълнят задълженията си за контролиране спазването на правилата за движение, като не изпълнил многократно подадените разпореждания със светлинен и звуков сигнал, както и устно разпореждане да спре управлявания от него автомобил  марка „Ауди А8“, за да му бъде извършена проверка – престъпление по чл. 270, ал. 1, пр 1 от НК.

По същото време в гр. Велико Търново умишлено причинил лека телесна повреда на служител от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР  В. Търново, в качеството му на полицейски орган, при изпълнение на службата му, чрез превеждане в движение автомобила, който управлява и блъскане на лек автомобил, в който се е намирал полицейският служител – престъпление по чл 131, ал. 1, пр 4, т. 3, вр. чл. 130, ал. 1 от НК.

Той е привлечен в качеството на обвиняем за още две престъпления.  

За това, че противозаконно повредил чужди движими вещи – девет автомобила (от които един е служебен), с което причинил на собствениците вреди на обща приблизителна стойност 10 000 лева – престъпление по чл. 216, ал.1, пр.2 от НК. 

При управлението на автомобила, обвиняемият извършил и непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той управлявал автомобила демонстративно с висока скорост по улиците на гр. Велико Търново. Независимо от многократно подадените му от полицейски служители разпореждания със светлинен и звуков сигнал, с произвеждане на предупредителни изстрели със служебно оръжие, за да му бъде извършена проверка, след последване с патрулен автомобил  със специален режим на движение, с включен светлинен и звуков сигнал, рязко сменял посоката на движение, като блъснал служебния автомобил, с цел да му попречи да го преследва. Е. Н. предизвикал няколко пътнотранспортни произшествия, като блъснал общо девет автомобила, които се намирали на пътя му,  с цел да продължи движението си и да избяга, като демонстративно увеличил скоростта на движение – престъпление по чл. 325, ал. 3 , вр. ал 1 от НК.

С постановление на наблюдаващия  прокурор от Районна прокуратура – Велико Търново,  обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и спрямо него предстои внасяне на искане в Районен съд - В. Търново за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои назначаването на експертизи, разпити на свидетели и др. следствени действия. В зависимост от техния резултат, ще бъде преценено дали е извършено и престъпление по чл. 343 б, ал. 1 от НК – за шофиране на МПС след употреба на алкохол.

Действията по разследването продължават под наблюдението на РП - Велико Търново.


Ключови думи
гонка
Последни
Седмицата
Анкета